Oppiminen on kingi, tilat ja tekniikka voiteluainetta

Anne Heikkinen - 3.4.2013 - 10:22:06

Kuva: Anne Heikkinen

– Tästä tilasta puuttuvat pulpetit ja tavalliset tuolit, tila on täytetty sohvilla, raheilla ja nojatuoleilla, jotka on aseteltu niin, että 20 opiskelijaa pystyy istumaan kasvotusten kolmen tai neljän hengen ryhmissä. Tässä on tavoiteltu rennompaa ilmettä, joka virittäisi keskusteluun. Tila saa herättää ihmetystä ja hämmästystäkin, kuvaa yliopistonlehtori Markku Saarelainen.

Ollaan Itä-Suomen yliopiston sovelletun fysiikan laitoksen uunituoreessa seminaarisalissa. Tilan kantavana ajatuksena on oppijakeskeisten opetusmenetelmien käyttö sekä oppijakaverin kainalo. Tavoitteena on, että opiskelijat osallistuvat oppimistapahtumaan aktiivisina jäseninä.

– Fysiikka oppiaineena vaatii syväoppimista ja asioiden prosessointia hyvin paljon. Oppijakeskeisessä opetuksessa opiskelijat joutuvat avaamaan suunsa, keskustelemaan, perustelemaan ja puolustelemaan näkökulmaansa sekä omaksumaan myös opponentin roolin.

Vaikka perinteinen opettajavetoinen katederiopetus on väistymässä uusien menetelmien ja viestintäteknologian myötä, pitävät uuden oppimisen peruslainalaisuudet edelleen paikkansa.
– Oppiminen on kingi ja tekniikka on voiteluainetta, Saarelainen kuittaa.

Kuuntele Saarelaisen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 27'54"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Footer