Matkalla lapsettomuudesta äitiyteen

Anne Heikkinen - 21.5.2013 - 14:53:50

– Hoidot ovat henkisesti raskaita, niihin ladataan niin paljon odotuksia. Ajatellaan, että tämä on se viimeinen kortti ja jos raskaustesti on negatiivinen, niin tilapäisesti maailma romahtaa eikä uskalleta enää uudelleen kokea sitä pettymystä. Näin kuvailee lapsettomuushoitojen tiimoilta väitellyt LL Paula Kuivasaari-Pirinen. Hänen väitöksensä Matka lapsettomuudesta äitiyteen koeputkihedelmöityshoidon avulla tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa huhtikuun lopulla.

Kuva: Itä-Suomen yliopistoLapsettomuus on vaiettu, mutta yllättävänkin yleinen ongelma.
– Suomessa on noin 60 000 paria, joilla on lapsettomuusongelma, toisaalta joka viides naisista on jossain elämänsä vaiheessa kokenut lapsettomuutta.

Lapsettomuutta hoidetaan koeputkihedelmöitys- eli IVF-hoidoilla. Julkisessa terveydenhuollossa pariskunnalle on tarjolla kolme hoitokertaa, mutta yllättävän moni jättää suunnitellut hoidot kesken.
– Tutkimukseen osallistuneista melkein joka kolmas keskeytti, Kuivasaari-Pirinen laskee. Yleisin syy hoitojen keskeytymiseen on henkisellä puolella, sillä hoidot koetaan psyykkisesti hyvin raskaiksi.

Onneksi moni myös onnistuu.
– Tämä on se ensimmäinen asia, jota parit kysyvät, se kiinnostaa, että mikä on onnistumisen todennäköisyys. Tulosten mukaan noin puolet hoidot aloittaneista pareista saa lapsen. Toisaalta uskoisin, että luku olisi suurempi, mikäli pariskunnat jatkaisivat sinnikkäämmin kolmeen julkisella puolella tarjottuun kertaa saakka.

kuuntele Kesto 15'42"

 

Lääketieteen lisensiaatti Paula Kuivasaari-Pirisen naistentautien ja synnytysten alaan kuuluva väitöskirja Matka lapsettomuudesta äitiyteen koeputkihedelmöityshoidon avulla tarkasteltiin Itä-Suomen yliopistossa 26.4.2013.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
14 + 5 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer