Biotaloutta vauhditettava, ilmastonmuutoksen torjuntaan myös alueellisia toimia

Kimmo Salvén - 19.9.2013 - 18:24:06

Nyt jo kolmatta kertaa järjestetty Koli Forum kokosi päättäjiä ja eri alojen avaintekijöitä keskustelemaan globaaleista haasteista, joihin törmätään niin talouden, ympäristön kuin yhteiskunnankin tahoilla.

Ilmastonmuutos puhuttaa edelleen, vaikka se on jäänyt globaalin talouskriisin jalkoihin. Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n puheenjohtaja, tohtori Rajendra Pachauri kysyi Koli Forumille lähettämässään videoterveyhdyksessä, pitäisikö pyrkimys globaaliin ilmastosopimukseen unohtaa ja keskittyä paikallistason ratkaisuihin. Pachauri ilmaisi pettymyksensä siihen, ettei kattavaa sopimusta ole saatu aikaan yli 20 vuoden keskustelusta huolimatta.  

Kolille kokoontuneet kansainväliset biotalouden asiantuntijat eivät olleet valmiita luopumaan sopimustiestä, mutta painottivat aiempaa vahvemmin paikallistason ratkaisuja. Asiantuntijoiden mielestä myös biotalous käsitteenä kaipaa nykyistä tarkempaa määrittelyä kansainvälisesti.

Suomen ympäristöministeri Ville Niinistö kiitti Pohjois-Karjalan alueellisia panostuksia metsäosaamiseen ja resurssitehokkaaseen biotalouteen.
– Ilmastonmuutoksen hinta nousee kaiken aikaa. Ei pidä ajatella liian vaatimattomasti, ollaan samaan aikaan paikallisia ja avoimia koko maailmalle. Näiden ratkaisujen kysyntä Kiinassa ja Intiassa on todella suurta, Niinistö muistutti.

Pachaurin kysymykseen globaalin ja paikallisen ilmastonmuutoksen torjunnan painotuksista vastasi myös Koli Forumin keskeinen vaikuttaja, hovioikeudenneuvos Pekka Hallberg.
– On suuri tarve kehittää kansainvälisiä pelisääntöjä, mutta ne ovat kiven alla. On edettävä kahta tietä. Toimivat paikalliset ratkaisut voivat myös olla yksinkertaisia, esimerkiksi määräaikaiset päästöluvat ovat tuoneet hyviä tuloksia vesiensuojelussa, Hallberg huomautti.

Kolmas kansainvälinen Koli Forum keskittyy metsän ja veden merkitykseen kestävän ja kilpailukykyisen biotalouden avaintekijöinä. Joka toinen vuosi järjestettävä kutsutilaisuus yhdistää tieteen, talouden ja politiikan vaikuttajia hakemaan uutta tietoa, näkökulmia ja linjauksia luonnonvarat huomioon ottavan kehityksen tueksi pitkälle tulevaisuuteen.

Kolin teesit 2013:
http://koliforum.fi/koli-theses/koli-theses-2013/

 

Footer