Hyvä ravinto hellii mieltä

Anne Heikkinen - 18.9.2013 - 09:48:27

Makkaraa, valmisruokia, vaalea vehnäleipää ja sokeripitoisia juomia kannattaa vältellä, jos haluaa pitää mielen virkeänä ja terveenä.

Sen sijaan mielelle edullisia ruoka-aineita ovat tutut ihanuudet kuten marjat, hedelmät, täysjyvävilja, kala – ja onneksi myös kahvi.

Kuva: Itä-Suomen yliopistoTähän tulokseen tultiin terveystieteiden maisteri Anu Ruususen tuoreessa väitöstutkimuksessa, jossa selvitettiin ruokavalion yhteyttä masennukseen.
– Ruokavaliota ja muita elämäntapatekijöitä on hyödynnetty masennuksen ennaltaehkäisyn vaihtoehtoina varsin vähän. Tämä tutkimus tukee oletusta, että ruokavaliolla voi olla merkitystä masennuksen ennaltaehkäisyssä.

Yksittäisistä ravintoaineista Ruusunen nostaa esille B-ryhmän vitamiineihin kuuluvan folaatin. Masennuksen riski oli yli kaksinkertainen niillä, joiden folaatin saanti oli vähäisintä, verrattuna folaattia eniten saaviin.
– Folaatin lähteitä ovat esimerkiksi kaalit ja ylipäätään vihreät kasvikset, pavut, linssit, appelsiini, maitotaloustuotteet ja lihavalmisteita maksa. Suomalaisten tärkein folaatin lähde on kuitenkin täysjyväviljavalmisteet.

Myös kahvin havaittiin olevan yhteydessä alentuneeseen masennusriskiin.
– Kahvi näyttäisi olevan ennemminkin mielelle edullinen kuin haitallinen. Voi miettiä kuinka paljon kahvin edut perustuvat kofeiiniin, mutta toisaalta kahvissa on paljon fenolisia yhdisteitä, joilla saattaa olla myönteisiä vaikutuksia terveyteen, Anu Ruusunen toteaa.

kuuntele Kesto 14'35"

 

Terveystieteiden maisteri Anu Ruususen väitöskirja Ruokavalio ja masennus – epidemiologinen tutkimus tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 13.9.2013.

 

Footer