Uusi verianalyysi ennustaa kuolemanriskiä

Kimmo Salvén - 28.2.2014 - 09:19:44

Ihmisen aineenvaihdunnan yleistä tilaa voidaan kuvata monipuolisesti uudella tieteellisellä verianalyysilla. Sen avulla on nyt löydetty lyhyen aikavälin kuolleisuutta ennakoivia merkkiaineita.

Jos henkilö kuuluu tutkimuksessa löydettyjen merkkiaineiden pitoisuuksien perusteella riskiryhmään, on hänellä muuhun väestöön verrattuna moninkertainen riski kuolla seuraavien viiden vuoden aikana. Tutkimus perustuu yli 17 000 suomalaisen ja virolaisen tutkimushenkilön verinäytteisiin.

Kuolemanriskiä arvioidaan mm. kahden valkuaisaineen, rasva-aineenvaihdunnan ja veren sitruunahappopitoisuuden merkkiaineiden perusteella. Näitä normaaliin aineenvaihduntaan liittyviä merkkiaineita esiintyy veressä kaikilla ihmisillä, mutta tutkimuksen mukaan ratkaisevaa on niiden suhteellinen määrä.

Tutkimuksessa mitatut merkkiaineet olivat riippumattomia tunnetuista kuolleisuuden riskitekijöistä kuten iästä, tupakoinnista, alkoholinkäytöstä, kolesterolista, lihavuudesta ja verenpaineesta. Verestä mitatut merkkiaineet yhdistyivät kuolleisuuteen myös terveillä tutkimushenkilöillä, joilla ei ollut todettu diabetesta, syöpä- tai verisuonitauteja.

Uusi menetelmä antaa toiveita siitä, että tulevaisuudessa näennäisesti terveiden henkilöiden kohonnut kuolleisuusriski voitaisiin tunnistaa jo varhaisessa vaiheessa ja heidät voitaisiin ohjata asianmukaisiin jatkotutkimuksiin ja hoitoon.

Uutta verianalyysimenetelmää on käytetty viime vuosina laajasti metabolisten sairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien tutkimuksiin. Menetelmällä on saatu uutta tietoa myös mm. pitkäaikaisen liikunnan terveysvaikutuksista.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä Oulun yliopiston, Itä-Suomen yliopiston, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen, Suomen Molekyylilääketieteen instituutin (FIMM), ja Viron Geenikeskuksen (Tarton yliopisto) kanssa.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Footer