Mitä oikeudenmukaisuus on?

Kimmo Salvén - 5.4.2014 - 12:50:23

Kuva: Kimmo Salvén

Millainen on oikeudenmukainen yhteiskunta? Kuinka käsityksemme oikeudenmukaisuudesta ovat muuttuneet antiikista kristillisen perinteen kautta moderneihin liberaaleihin yhteiskuntiin tultaessa?

Meillä kaikilla on omat ajatuksemme oikeudenmukaisuudesta ja sen soveltamisesta. Mitä on oikeudenmukaisuus ja kuinka käsitys oikeudenmukaisuudesta kehittyy? Lapsi jakaa karkit tasan kaikille, kouluikäinen voi jo ymmärtää toisen olevan ansioituneempi tai tarvitsevan jotain enemmän.
– Usein ajatellaankin, että tasa-arvo, toisaalta ansio ja tarve ovat kolme sellaista kriteeriä, jotka (tai jokin niistä) löytyvät aika monista oikeudenmukaisuuskäsityksistä, toteaa oikeidenmukaisuudesta distributiivisesta näkökulmasta Filosofiakahvilassa puhunut Tampereen yliopiston professori Kaisa Herne.

Oikeudenmukaisuutemme on usein koetuksella, kun tarkastellaan oikeudenmukaisuutta yhteiskunnan taloudellisesta näkökulmasta. Paljonko kenellekin hyvää jaetaan, tuleeko tässä ottaa huomioon tarve vai ansiot, vaikuttaako asiaan perhe johon sattuu syntymään, ominaisuudet joita perimme?

Herne avaa puheenvuorossaan esimerkiksi John Rawlsin ajatuksia. Rawls viittaa edellä mainittuihin tekijöihin luonnonarpajaisina.
– Kaikki tällaiset tekijöitä jotka meille on jaettu tällaisissa luonnonarpajaisissa. Se tarkoittaa, että emme ole voineet vaikuttaa tämän tyyppisiin ominaisuuksiin. Tästä seuraa, että tämän tyyppiset, kuten Rawls sanoo mielivaltaiset tai satunnaiset ominaisuudet, eivät saisi vaikuttaa siihen miten pärjäämme yhteiskunnassa, millainen tulotasomme on tai millaiset resulssit viettää hyvää elämää.

Miten oikeudenmukaisuus ja moraali suhteutuvat toisiinsa tai miten oikeudenmukaisuuden käsitettä pitäisi lähestyä? Näitä teemoja Herne pohtii alustuksessaan.

Kuuntele Kaisa Herneen alustus kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 50'09"


Alustus on  on taltioitu Filosofiakahvilassa Kuopiossa 11.3.2014.

Filosofiakahviloissa tavalliset ihmiset kokoontuvat yhteen keskustelemaan heitä koskettavista kysymyksistä. Tavoitteena on elävyys, toisten kohtaaminen kasvokkain, eri-ikäisten ja eri elämänpiireistä tulevien ihmisten näkeminen ja kuunteleminen sekä uusien näköalojen avaaminen yhdessä.

Kantti taltioi Filosofiakahvilan alustuksia yhteistyössä Snellman-kesäyliopiston kanssa.

Filosofiakahvila-sarjan etusivulle

 

Lähettäjä: Tuuli (vieras) - 5.4.2014 - 20:52:41

Aivan ihanaa että joku julkaisee tällaisia luentoja. Filosofiakahvila on niin kaukana ettei tapaamisiin ole arki-iltoina mitään mahdollisuuksia tulla.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
9 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer