Psykoterapia voi muuttaa elämän suuntaa ja sisäistä kokemisen tapaa

Kimmo Salvén - 5.5.2014 - 10:55:14

Pitkä, intensiivinen psykoterapia voi muodostua merkittäväksi muutoksia aikaansaavaksi kokemukseksi elämässä. Parhaimmillaan ihmiselle tarjoutuu terapian avulla mahdollisuus ohjata elämäänsä toivomaansa suuntaan tai löytää kokonaan uusi polku elämälleen, todetaan tuoreessa PsM, KM Sirpa Tokola-Kempin psykologian alan väitöstutkimuksessa.

Kuva: Itä-Suomen yliopistoVäitöskirjatutkimuksessa haastateltiin kuutta suomalaista kirjailijaa, joilla on omakohtainen kokemus pitkästä psykoanalyyttisesta hoitosuhteesta (ainakin 2–3 vuotta jatkuva hoitosuhde, jossa asiakkaan ja terapeutin välillä on vähintään kaksi tapaamista viikossa).

Tutkimuksessa mukana olleet haastateltavat kokivat pitkät terapiansa pääosin onnistuneiksi. Hyvässä terapiasuhteessa suhde terapeuttiin koettiin yhdeksi elämänkulun läheiseksi ihmissuhteeksi. Haastateltavat kertoivat terapiaan liittyen erityisesti sisäisen kokemistavan muutoksista. Terapian avulla itseä ja omia kokemuksia koskeva tarina muuttui myönteiseen suuntaan joko hyvin kokonaisvaltaisesti tai olemassa oleva tarina kehittyi toimivammaksi.

Sisäisten muutosten lisäksi haastateltavat kertoivat, että terapian avulla muun muassa heidän ihmissuhteissaan tapahtui myönteisiä muutoksia, päihteidenkäyttö väheni ja työkyky parani. Haastateltavat, joilla oli lapsia, kertoivat terapiaan auttaneen heitä olemaan parempia vanhempia. Terapiaan hakeutumisen syyt eivät poistuneet kokonaan, mutta haastateltavat löysivät uusia tapoja kohdata ja käsitellä ongelmiaan ja vaikeuksiaan.

Onnistuneessa psykoterapiassa terapeuttien työskentelytyylit osoittautuivat asiakkaiden kokemusten perusteella hyvin vaihteleviksi. Osa terapeuteista oli pidättyviä ja vähemmän kantaaottavia, osa puolestaan osoitti selvästi oman mielipiteensä ja myös neuvoi ja opasti asiakasta. Onnistuneessa hoitosuhteessa olleet kokivat terapeuttinsa läsnä oleviksi ja myötäeläviksi.

Haastateltavien hoitokokemukset vastasivat hyvin pitkälle niitä odotuksia, joita heillä oli ennen terapian aloittamista. Hoidon pituus, intensiivisyys ja kalleus olivat silti asioita, jotka kuormittivat kaikkia haastateltavia.

Haastateltavien tarinat kuvaavat yksilöllisiä, ainutkertaisia terapiaprosesseja, joiden kautta avautuu uusia näkökulmia psykoterapian yleisiin merkityksiin. Tokola-Kempin tutkimus tuo tärkeää tietoa psykoterapiakoulutuksen ja palvelujärjestelmän kehittämiseen ja siitä hyötyvät myös psykoterapiassa olevat tai terapiaan hakeutuvat ihmiset.

PsM, KM Sirpa Tokola-Kempin väitöskirja Psykoanalyyttisen psykoterapian merkityksiä kirjailijahaastattelujen valossa tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa 9.5.2014.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Footer