Ruisleivällä myönteisiä vaikutuksia verensokeri- ja insuliinivasteisiin

Kimmo Salvén - 7.5.2014 - 08:36:45

Ruisleivällä ja hapattamalla valmistetulla täysjyvävehnäleivällä on myönteisiä vaikutuksia aterianjälkeisiin verensokeri- ja insuliinivasteisiin, todetaan tuoreessa TtM Jenni Lapin väitöstutkimuksessa. Ruisleivän ja hapatetun täysjyvävehnäleivän syöminen aiheutti matalamman verensokeri- ja insuliinivasteen kuin valkoisen vehnäleivän syöminen sekä terveillä tutkittavilla että niillä, joilla oli metabolinen oireyhtymä.

Kuva: Itä-Suomen yliopistoTäysjyväviljatuotteiden käytön on havaittu useissa väestötutkimuksissa vähentävän tyypin 2 diabeteksen riskiä. Suomalaiset ravitsemussuositukset ohjeistavatkin syömään päivittäin vähintään kolme annosta täysjyväviljatuotteita. On kuitenkin epäselvää, miten tai millä mekanismilla täysjyväviljatuotteet vähentävät diabetesriskiä.

Lappi pyrki väitöstutkimuksessaan selvittämään suoliston kautta mahdollisesti välittyviä vaikutuksia sokeriaineenvaihduntaan. Aterianjälkeisten vasteiden lisäksi tutkimuksen kohteena olivat suoliston mikrobikoostumus, suolistokäymisessä viljakuidusta muodostuvat lyhytketjuiset rasvahapot sekä viljakuituun sitoutuneet fenolihapot, kuten ferulahappo, ja niiden aineenvaihduntatuotteet.

Tutkimuksessa havaittiin, ettei suoliston mikrobikoostumuksessa ollut eroa kahdentoista viikon päivittäisen valkoisen vehnäleivän tai ruisleivän syömisen jälkeen, vaikka näiden ruokavalioiden viljakuitupitoisuus oli huomattavasti erilainen. Runsaskuituisen ruista sisältävän leivän syöminen neljän viikon ajan kuitenkin lisäsi terveillä tutkittavilla paksusuoliperäisten lyhytketjuisten rasvahappojen pitoisuutta veressä.Lyhytketjuisten rasvahappojen vaikutukset sokeriaineenvaihduntaan vaativat lisätutkimuksia.

Tulokset tukevat aiempaa tietoa siitä, että sokeriaineenvaihdunnan kannalta valkoista vehnäleipää parempi valinta on leipä, joka on leivottu rukiista tai täysjyvävehnästä hapattamalla. Koska hapatetun täysjyvävehnäleivän saatavuus Suomessa on huono, ruisleipä on helppo ja kätevä valinta, sillä se on myös aina erinomainen viljakuidun lähde.

Terveystieteiden maisteri Jenni Lapin kliinisen ravitsemustieteen alaan kuuluva väitöskirja Täysjyväviljatuotteiden ja viljakuidun – erityisesti vehnä- ja ruisleivän – vaikutukset suolistossa liittyen verensokeriaineenvaihduntaan tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 9.5.2014.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Footer