Verikoe kertoo ruokavaliosta

Kimmo Salvén - 4.10.2014 - 10:20:46

Miltä kuulostaisi ajatus siitä, että elintapoja ainakin ruokavalion osalta voitaisiin seurata verikokeen avulla?

Ainakin jossain määrin tämä on mahdollista, pohjoismaisessa SYSDIET-tutkimushankkeessa nimittäin todettiin, että verinäytteestä mitattavien merkkiaineiden perusteella on mahdollista arvioida ruokavalion toteutumista - uusi menetelmä on hyödyksi erityisesti kontrolloiduissa ruokavaliointerventioissa, joissa tutkitaan ruokavaliokokonaisuuksien terveysvaikutuksia.

– Me pystymme tämän avulla katsomaan, kuinka kompliantti tutkittava on ollut, eli kuinka hyvin hän on näitä olennaisia ruoka-aineita käyttänyt tutkimuksen aikana. Esimerkiksi veren rasvahappokoostumusta ei voi mitenkään huijata, toteaa ravitsemusterapian apulaisprofessori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.

Tutkimustyön näkökulmasta tekniikka on toimiva, esimerkiksi SYSDIETin yhteydessä voitiin tunnistaa tutkittavista koehenkilöistä ne, jotka noudattivat tunnollisimmin tutkimuksen kohteena ollutta terveellistä pohjoismaista ruokavaliota. Tieto seurannasta voi myös saada koehenkilöt toimimaan tutkimuksissa tunnollisemmin, vaikkei tämä Schwabin kokemuksen mukaan ole suuri ongelma ollut tähänkään asti.

– Meidän tutkittavamme ovat olleet aina todella motivoituneita, ei meillä ole tällaista komplianssiongelmaa yleensä ollut, Schwab arvioi.

Kuuntele Ursula Schwabin haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 4'40"

 

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
3 + 16 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer