Raputarinakilpailu vaalii jokirapuperinteitä

Kimmo Salvén - 2.3.2015 - 11:26:56

Itä-Suomen yliopiston Rapukamu-hanke ja Kalatalouden Keskusliitto järjestävät Jokirapu on... -tarinakisan suomalaisen rapukulttuurin vaalimiseksi ja juhlistamiseksi.

Jokirapu on kotoperäinen suomalainen rapu. Viimeisen sadan vuoden aikana on jokirapusaalis pienentynyt kymmenesosaan eli muutamaan miljoonaan rapuun vuodessa. Syynä on etenkin rapurutto sekä täpläravun leviäminen ja vesiluonnon muuttuminen. Jokirapu on levinnyt alkuperäiseltä levinneisyysalueeltaan eteläisestä ja keskisestä Suomesta napapiirille saakka.

Kuva: Anne HeikkinenKilpailuun osallistuvissa teksteissä voidaan lähestyä jokirapua niin kulttuurin, luonnon kuin taloudenkin näkökulmasta. Ne voivat olla hauskoja proosatekstejä tai yllättäviä juonellisia runoja Suomen järviluonnosta. Eduksi katsotaan tarinan humoristisuus sekä luonto- ja kulttuuriarvojen yhdistäminen.

– Etsimme jokiraputarinoita, myönteisiä lyhyitä proosatekstejä tai runoja, jotka saavat innostumaan suomalaisesta ravustusperinteestä ja ravunsyönnistä. Kaikilla ravustaneilla on varmasti jokiraputarina, sanoo tutkija Japo Jussila Itä-Suomen yliopistosta.

Kilpailuun voi lähettää aiemmin julkaisemattoman proosatekstin tai runon. Kirjoitukset voivat olla suomenkielisiä tai ruotsinkielisiä. Tekstin pituus saa olla korkeintaan 3 liuskaa.

Viisi parasta kirjoitusta palkitaan kirjapalkinnoilla. Kilpailun tulokset julkistetaan Rapukamurallissa Joensuussa 15.7.2015 ja parhaat kirjoitukset julkaistaan nettikirjana.

Kilpailutekstit tulee jättää 31.5.2015 (postileiman päiväys riittää) mennessä osoitteella:

Japo Jussila
Biologian laitos
Itä-Suomen yliopisto
PL 1627, 70211 KUOPIO

Kuoreen tai sähköpostin aihekenttään teksti ”Jokirapu-tarinakisa”.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
12 + 2 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer