Pakolaiset, suvaitsevaisuus ja viha

Kimmo Salvén - 4.2.2016 - 14:12:33

Pakolaiset, suvaitsevaisuus ja viha. Näin voisi kai tiivistää viime aikojen suurimman keskusteluaiheen selkeimmät elementit.

Ei siis mikään ihme, että Savon ammatti- ja aikuisopistolla on tällä viikolla vietetty No hate -teemaviikkoa, joka on tuonut yhteen opettajat, oppilaat ja pakolaiset. Pakolaisille on esitelty suomalaista ammatillista koulutusta ja oppilaitoksella on järjestetty aiheen tiiimoilta erilaisia tapahtumia ja oppitunteja.

Yhdessä oppitunnilla puhui opetusneuvos Pirkko Ohvo, aiheenaan pakolaiset, suvaitsevaisuus ja ylipäätään tämä perin ongelmallinen tilanne.

– Miten vältetään yhteiselossa ristiriitaa, se on se pointti. Ja että miten tästä mennään eteenpäin, miten pelkoja hälvennetään, Ohvo summaa.

– Esimerkiksi minun ikäiset ihmiset kyllä pelkäävät. Olen nähnyt omin silmin ja keskustellut ihmisten kanssa, jotka sanovat että he pelkäävät.

Pelko on omiaan lisäämään ristiriitoja. Ohvo rohkaiseekin ihmisiä tutustumaan pakolaisiin, sillä tuttuus lievittää pelkoja.
– Ei se auta muu kuin sanoa niille päivää kun ne sanovat päivää, eihän se mitään maksa ja antaa ystävällisen vaikutelman, Ohvo kertoo neuvoneensa pelokkaita.

Tärkeintä olisikin saada tänne jäävät pakolaiset kotoutettua mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti, mikä vähentäisi pelkoja ja kitkaa puolin ja toisin. Nykymallista kotoutusprosessia Ohvo kuitenkin kritisoi hidastempoiseksi.
– Meillä on liian monivuotinen tämä kotoutusvaihe. Vuosia opetellaan suomea, vuosia ehkä työharjoittelussa, taas vuosia jokin kotoutusohjelma johon ei edes pääse, Ohvo puuskahtaa.

– Me olemme omilla säännöksillämme ja systeemeillämme luoneet oravanpyörän, joka jonkun pitää pysäyttää, hän toteaa.

Kuuntele Ohvon haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 15'22"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
16 + 2 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer