Googlelta rahoitusta kansainväliseen selkomuotoisten viitottujen uutisten kehittämiseen

Kimmo Salvén - 6.4.2016 - 08:33:09

Google on myöntänyt 360 000 euroa Humanistisen ammattikorkeakoulun (Humak) johtamalle hankkeelle, jossa kehitetään selkomuotoista uutispalvelua kansainvälisellä viittomisella. Humakin kumppaneina hankkeessa ovat Kymen ammattikorkeakoulu ja viittomakielialan yritys Viparo sekä Albanian Kuurojen Liitto ANAD.

Googlen myöntämä rahoitus liittyy yhtiön Digital News Initiative -ohjelmaan, jonka tarkoituksena on tukea korkealaatuista journalismia ja kehittää elinvoimaisempaa uutisekosysteemiä teknologian ja innovoinnin keinoin.

Euroopassa arvioidaan olevan 250 000 kuuroa, jotka eivät ole lukutaitoisia tai eivät ymmärrä lukemaansa riittävän hyvin, koska he eivät ole saaneet koulutusta omalla viittomakielellään. Uutishankkeessa kehitetään verkkoon kansainvälinen uutispalvelu, joka tuo tärkeimmät uutiset maailmalta selkeällä tavalla kaikkien kuurojen tavoitettavaksi.

Idea hankkeeseen syntyi Albanian kuurojen parissa tehdyn tutkimuksen pohjalta.
– Toteutimme vuonna 2015 yhdessä Suomen ja Albanian Kuurojen Liittojen ja Albanian Tilastokeskuksen kanssa koko maata kattavan kyselytutkimuksen, jossa ilmeni, että 98 % kuurojen koulua käyneistä on lukutaidottomia ja vain 10 % osaa maansa viittomakieltä. Loput Albanian 5000 kuurosta joutuvat selviytymään jokapäiväisestä elämästään omintakeisella elekielellä, kertoo Humakin yliopettaja Päivi Rainò.

Uutispalvelun ohessa Humakin ja Viparon sekä Albanian Kuurojen Liiton asiantuntijat kehittävät selkokielistä ilmaisua kansainvälisellä viittomisella. Kymenlaakson ammattikorkeakoulu (Kyamk) kehittää puolestaan yksinkertaista ja selkeää uutisgrafiikkaa ja palvelun teknistä puolta. Hankkeen tavoitteena on herättää lukutaidottomien kuurojen kiinnostus niin luotettavaa viittomakielistä tiedonsaantia kuin myös kansallisia kirjoitettuja kieliä kohtaan.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer