Mikä altistaa alkoholismille?

Anne Heikkinen - 29.4.2016 - 09:49:11

Kuningas alkoholi on yksi vanhimmista ja yleisimmistä ihmisen käyttämistä päihteistä. Ehkäpä juuri siksi sen aiheuttaman maailmanlaajuisen tautikuorman arvioidaan olevan suunnilleen yhtä suuri kuin kaikkien laittomien päihteiden yhteensä. Alkoholiriippuvuuteen sairastuu länsimaissa noin 10–15 prosenttia väestöstä.

Kuva: Itä-Suomen yliopisto– Kyllä se on aika suuri prosentti. Suomessa terveydenhuoltoon tulevista miespotilaista jopa 20 prosenttia tulee hoitoon haitalliseen alkoholinkäyttöön liittyen, toteaa proviisori Olli Kärkkäinen.

Olli Kärkkäisen tuoreessa väitöstutkimuksessa selvitettiin muutoksia alkoholiriippuvaisten aivokudoksissa.
– On erilaisia geneettisiä ja elämänhistoriallisia taustoja, jotka vaikuttavat sekä alttiuteen kehittää alkoholiriippuvuus että siihen, miten pitkäkestoinen alkoholin käyttö vaikuttaa aivojen toimintaan.

Olennaista on tunnistaa ne potilaat, jotka parhaiten hyötyisivät nykyisistä tai kehitteillä olevista lääkehoidoista.
– Tutkimuksen tulokset lisäävät ymmärrystämme alkoholismille altistavista ja pitkäaikaisen alkoholinkäytön aiheuttamista muutoksista aivoissa, Kärkkäinen kertoo.

kuuntele Kesto: 24'26"

 

Proviisori Olli Kärkkäisen väitöstutkimus Alkoholistien post-mortem aivot: muutokset glutamatergisessä, serotonergisessä, endokannabinoidien, ja neuroaktiivisten steroidien järjestelmissä tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 18.4.2016.

 

Lähettäjä: Nimetön (vieras) - 19.5.2016 - 19:06:58

Erittäin valitettavaa, että nykyinen hallitus tekee päätöksiä, jotka ovat kansan tilaa hankaloittavia ja vielä keskenään ristiriidassa. Nyt kun säästöpakko kohdistuu myös sosiaali- ja terv.menoihin on käsittämätöntä, että alkoholin kulutuksen kasvua tuetaan tällä ruokakauppasaatavuudella. Monen ihmisen elämän alkoholi on tuhonnut mukaan lukien varsinainen käyttäjä, puoliso, lapset, vanhemmat jne. Olen erittäin pettynyt ja vihainenkin tästä sokeudesta, mitä päättäjät osoittavat.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
9 + 5 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer