Voiko aivojen toimintaa buustata?

Anne Heikkinen - 24.5.2016 - 09:07:05

Mitäpä jos aivojen toimintaa vaikkapa työmuistin tai kognition osalta voisi tehostaa eli buustata. Elektrodit kiinni päänahkaan ja uutta virtaa aivoihin!

Aivan tuulesta temmattu tämä ajatus ei ole, sillä heikkoon sähkövirtaan perustuvalla aivojen stimulaatiolla on tutkimusten mukaan pystytty vaikuttamaan esimerkiksi kognitioon ja tunteiden säätelyyn.

Niin sanottuja neuromodulaatiomenetelmiä on testattu myös muun muassa masennuksen, skitsofrenian, muistisairauksien ja kivun hoidossa sekä aivohalvauskuntoutuksessa.

– Käytännössä nämä menetelmät ovat vielä hyvin pitkälti tutkimuskäytössä aivan yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta, kertoo dosentti Soili Lehto Itä-Suomen yliopistosta ja Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Heikkoon sähkövirtaan perustuvat, kajoamattomat aivojen stimulaatiomenetelmät muokkaavat hermosolujen alttiutta reagoida. 

– Aivojen reagoidessa johonkin ärsykkeeseen hermosolut laukeavat eli tulittavat. Näiden menetelmien avulla voidaan nykyisen ymmärryksen mukaan säädellä sitä, millä todennäköisyydellä hermosolu tulittaa tai ei tulita. Toisin sanoen voidaan pyrkiä rauhoittamaan tai aktivoimaan hermosoluja halutulla aivoalueella Lehto selittää.

Kuuntele lisää:

kuuntele Kesto: 19'12"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 14 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer