Diabeteksen pysäyttämiseen haetaan uusia keinoja

Kimmo Salvén - 17.6.2016 - 08:31:49

Suomalaisten sairastumista tyypin 2 diabetekseen jarrutetaan uusin keinoin juuri käynnistyneessä StopDia-hankkeessa. Sairastumisriskissä olevia kutsutaan mukaan tutkimukseen, jossa tavoitellaan elintapamuutoksia digitaalisten sovellusten ja ryhmäohjauksen avulla. Lisäksi tutkitaan, miten muutokset elinympäristössä voivat ohjata ihmisiä liikkumaan enemmän ja tekemään terveellisempiä ruokavalintoja. Hanketta rahoittaa Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvosto.

– Suomalainen erityisosaaminen diabeteksen ehkäisyssä on nyt käännettävä moniammatillisella yhteistyöllä pysyväksi malliksi tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseksi yhteiskunnassa, sanoo hankkeen johtaja, professori Jussi Pihlajamäki Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksiköstä.

Haasteena on sairastumisriskissä olevien tehokas tunnistaminen ja tavoittaminen sekä pysyviä elintapamuutoksia tukevien toimenpiteiden vakiinnuttaminen terveydenhuoltoon ja ihmisten elinympäristöihin. Tähän tarkoitukseen StopDia-hankkeessa luodaan toimintamalli, joka yhdistää ainutlaatuisella tavalla diabeteksen ehkäisyn sekä yksilön, elinympäristön että yhteiskunnan tasolla.

Hankkeessa pyritään vaikuttamaan yksilö- ja ympäristötason interventioilla sekä ihmisten tietoisiin että tiedostamattomiin valintoihin ja toimintaan. Terveyttä ja hyvinvointia vahvistavia elintapamuutoksia tuetaan digitaalisen teknologian ja ryhmäohjauksen avulla. Lisäksi tutkitaan muun muassa työympäristön mahdollisuuksia ”tuupata” ihmisiä terveellisiin toimintatapoihin.

– Tuuppaaminen tarkoittaa sitä, että terveyttä pienin askelin tukevat valinnat koetetaan saada houkutteleviksi, helpoiksi ja palkitseviksi, VTT:n tutkimusprofessori Kaisa Poutanen kertoo.

Tuuppauksen perustana on käyttäytymistaloustieteellinen tutkimus siitä, miten ihmiset tekevät päätöksiä ja mikä vaikuttaa valintoihin. Pienet elinympäristön muutokset voivat saada ihmiset tiedostamattaan, lähes automaattisesti, tekemään terveyttä edistäviä valintoja – vaikkapa napsimaan hedelmäpaloja kakkusiivun sijaan tai kävelemään portaat ylös hissin asemesta. Hankkeessa selvitetään myös, miten yhteiskunta voi tukea elintapamuutoksia.

Vuosina 2016-2019 toteutettava Stop Diabetes – Tiedosta ratkaisuihin (StopDia) -tutkimushanke on saanut noin 3,7 miljoonan euron rahoituksen Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston Terveys, hyvinvointi ja elämäntavat -ohjelmasta.

Hankkeen toteuttavat Itä-Suomen yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä VTT yhteistyössä julkisen terveydenhuollon ja yhteiskunnallisten sidosryhmien kanssa. Hankkeeseen osallistuvat Pohjois-Savon, Etelä-Karjalan ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirit.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer