Dieetit syyniin: Itämeren ruokavalio haastaa Välimeren ruokavalion

Kimmo Salvén - 7.10.2011 - 09:01:09

Terveellinen ruokavalio ja kertyneen liikapainon pudottaminen puhututtavat suomalaisia ehkä enemmän kuin koskaan. Erilaisia dieettejä ja laihdutuskuureja on joka lähtöön kaalikeittodieetistä karppaamiseen saakka.

Dieetit syyniin -ohjelmasarjassa puhutaan erilaisista ruokavalioista ja kysytään, onko kaalikeittodieetti vaarallinen, miten toteutetaan erittäin niukkaenerginen ruokavalio, miltä maistuvat ateriankorvikkeet ja päihittääkö Välimeren ruokavalio Itämeren ruokavalion?

 

Laihtuminen terveellisellä ruokavaliolla

Sarjassamme on käyty läpi monenlaisia dieettejä, mutta voisiko laihduttamaan lähteä vain viilaamalla ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan ja vähentämällä vähän saadun energian määrää?

– Jos Välimeren ruokavaliota ajatellaan, niin ehkä se on ennemmin terveyttä edistävä ja kelpaa ennemminkin painonhallintaan, toteaalaillistettu ravitsemusterapeutti Mikko Rinta.

Painonpudotus jaotellaan kahteen vaiheeseen, painonpudotukseen ja painonhallintaan. Pudotukseen sopii siis periaatteessa mikä tahansa dieetti, jolla saadun energian määrä saadaan pudotettua turvallisesti ja terveellisesti alle käytetyn energian rajan. Mutta toisaalta, dieetti kuin dieetti?

– Kyllä hyviä tuloksia myös painonpudotuksessa saadaan, mutta ei toki pelkästään ruokavaliolla, vaan kokonaisella elämäntapamuutoksella, opastaa laillistettu ravitsemusterapeutti Mikko Rinta painottaen muun muassa liikuntatottumusten viilaamisen tarpeellisuutta.

Tällä kertaa puhutaan välimeren ruokavaliosta ja tutustutaan tämän vastineeksi lanseerattuun, lähialueen ruoka-aineita suosivaa itämeren ruokavalioon. Keittiössä valmistuu kuorrutettu uunilohi peruna- ja kasvislisäkkein.

kuuntele Kesto 18'25"

 

Ohjelmasarjan osat:

  1. Hyvä vai paha hiilihydraatti?
  2. Paino kuriin niukkaenergisellä ruokavaliolla?
  3. Ateriankorvikkeet laihduttajan apuna
  4. Itämeren ruokavalio haastaa Välimeren ruokavalion
  5. Pikadieetti lupaa nopeaa painonpudotusta
  6. Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio

 

Katso myös:

Jussi Pihlajamäki: Lihavuuden merkitys terveydelle

Anne Puuronen: Miksi syömisestä on tullut niin vaikeaa?

Susanna Angle: Painonhallinnan psykologiaa - itsekuriajattelusta kohti voimavara-ajattelua

 

Footer