Lihavuuden merkitys terveydelle

Kimmo Salvén - 30.9.2011 - 12:37:44

Lihavuus on alati yleistyvä ongelma niin Suomessa kuin maailmallakin. Tieteen päivillä Kuopiossa lihavuuden ja terveyden yhteyksistä oli puhumassa professori Jussi Pihlajamäki Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Vaikka Yhdysvaltoja pidetäänkin usein lihomiskehityksen ikonina, Pihlajamäki huomauttaa ettei Suomen ja Yhdysvaltojen välillä ole lopulta kovin merkittäviä eroja.
– Meillä on aikuisväestöstä noin 20-25% lihavia, eli käytännössä me ollaan ihan samoissa lukemissa kuin Yhdysvallat. Sama tarina kuin kaikkialla muuallakin.

Pihlajamäki arvioi suomalaisten ylipainoisten määräksi noin 2 miljoonaa ja lihavien osuudeksi noin 0,5 miljoonaa suomalaista. Hän kuitenkin pitää hyvänä sitä, että lihavuuden lisääntyminen aikuisväestössä on tasaantunut.

– Jos tälle ongelmalle halutaan tehdä jotain, meidän pitää miettiä myös erilaisia keinoja. Kun puhumme väestötason ongelmasta, kyse on pitkälti poliittisista ratkaisuista ja siitä miten tuetaan elinympäristön muutosta terveitä elintapoja tukevaan suuntaan. Yksitellen ihmisiä ei voida mitenkään tähän ohjata.

Painonpudotuksen ei terveysvaikutusten kannalta tarvitse olla erityisen suuri. Jos 120 kiloa painava henkilö pudottaa painostaan 5-10 kiloa, maksan rasvamäärä voi jo puolittua. Tämä on tärkeä tieto jo painonpudotukseen motivoinnin kannalta.

– Eli se on kohtuullisen helppoa hävittää se rasva sieltä maksasta. Ei tarvitse laihtua 50 kiloa. Ja sen seurauksena myös insuliiniresistenssi paranee ja paastoinsuliini laskee. Se tavoite, paljonko ihmisen pitäisi painoaan pudottaa, ei ole välttämättä epärealistinen, Pihlajamäki huomauttaa.

Kuuntele Jussi Pihlajamäen luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 26'09"

 

Luento on taltioitu Tieteen päivillä Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella 23.9.2011.

 

Katso myös muut Tieteen päiviltä taltioidut luennot:

 

Uni - kolmasosa elämää

Tarja Stenberg: Uni-valverytmiä säätelevät tekijät

Markku Partinen: Unettomuus osana elämää - unettomuuden moderni hoito

Henri Tuomilehto: Uni ja ylipaino - uniapnean moderni hoito

 

Erilaisia mäkökulmia syömiseen ja lihavuuteen

Jussi Pihlajamäki: Lihavuuden merkitys terveydelle

Anne Puuronen: Miksi syömisestä on tullut niin vaikeaa?

Susanna Angle: Painonhallinnan psykologiaa - itsekuriajattelusta kohti voimavara-ajattelua

 

Irti Arjesta

Petri Hyytiä: Aivot riippuvuuden kierteessä (tulossa)

Hannu Alho: Rahapelaajan ongelmat (tulossa)

Jussi Huttunen: Kahvi ja suklaa - arjen riippuvuudet ja terveys (tulossa)

 

Footer