Monikulttuurinen Kuopio

Kimmo Salvén - 31.1.2015 - 09:08:34

Kuva: Kimmo Salvén

Millainen kaupunki Kuopio on monikulttuurisuuden näkökulmasta? Kuopiossa on maahanmuuttajia alle maan keskiarvon, mutta miten vetovoimainen kaupunki Kuopio on kansainvälisesti ja millaista työtä kansainvälisyyden eteen tehdään? Tästä kertoi Ikääntyvien yliopiston luentosarjassa Kuopion kaupungin pakolaisterveydenhoitaja Leila Savolainen.

Savolaisen ammattinimike vie mielikuvan aiheesta jokseenkin väärään suuntaan. Maahanmuuttajan ja pakolaisen välille kun ei voida vetää yhtäläisyysmerkkejä. Savolainen toteaakin luennossaan, että terminologia menee kansan suussa usein sekaisin.
– Se yleisnimitys on maahanmuuttaja. Kun puhutaan maahanmuuttajista, siihen sisältyvät pakolaiset, paluumuuttajat, naimisiin Suomeen tulleet, opiskelemaan tai työn kautta Suomeen saapuneet. Pakolaiset ovat loppujen lopuksi yllättävän pieni osuus tästä ryhmästä.

Kuopioon muuttaa joka kuukausi keskimäärin 20-25 ulkomaalaista. Savolainen luonnehtii lukua suureksi.
– Suurin syy on rakkaus. Avioliiton kautta tullaan tosi paljon.

– Viime vuosina muuttajat ovat olleet yhä nuorempia ja koulutetumpia, se on ihan selvä trendi.

Kuopion kaupungilla on kansainvälisyystyöryhmä, jonka puheenjohtajana Leila Savolainen toimii. Työryhmä pyrkii edistämään Kuopion näkyvyyttä ja vetovoimaa maailmalla, mutta myös turvaamaan maahanmuuttajien asemaa paikallisesti.

Työryhmällä on kansainvälisyysstrategia joka on jaettu kolmeen osaan:

1. vetovoima, kilpailukyky ja kasvu
2. asukkaat ja palvelut
3. resurssit, johtaminen ja henkilöstö

– Meillähän on visiona, että Kuopio olisi 150 000 asukkaan eläväinen ja kansainvälinen yliopistokaupunki, jossa on vahva yhdessä tekemisen henki, Savolainen avaa Kuopiolle asetettuja tavoitteita.

Kuinka Kuopiota viedään maailmankartalle? Entä kuinka maahanmuuttajia tuetaan ja autetaan Kuopiossa? Miten Kuopio ottaa vastaan pakolaisia? Kuuntele Savolaisen luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 33'25"

 


Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta. Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopiston luennot järjestää Snellman-kesäyliopisto .

» Ikääntyvien yliopiston luentosarjan pääsivulle

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
13 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer