K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Keinoiho voi vähentää kemikaaleille tehtäviä eläinkokeita

Rotan ihosoluista kasvatettu ROC-ihomalli on soluviljelyyn perustuva keinoiho, joka ennustaa hyvin kemikaalien ja lääkkeiden ihoärsytystä ja imeytymistä ihmisihossa, osoittaa proviisori Sari Pappisen Kuopion yliopistossa tekemä väitöstutkimus.

 


 
 

 

Sari Pappinen

ROC-ihomalli on myös lupaava eläinkokeita korvaava vaihtoehto, kun tutkitaan ihon kautta tapahtuvaa lääkintää, ihoärsytystä tai erilaisia ihosairauksia.

Tutkimus oli ensimmäinen, jossa tutkittiin lääkevalmisteiden imeytymisen edistäjien ja lääkevalmisteiden vaikutusta solujen avulla valmistetulla keinoiholla. Tutkimuksessa selvitettiin ROC-ihomallin rakenteellista ja toiminnallista vastaavuutta ihmisihoon nähden.

ROC-mallin rasva-aineanalyysi osoitti suurta samankaltaisuutta ihmisihon kanssa. Malli ennustaa lääkeaineiden imeytymistä varsin hyvin ja paremmin kuin aiemmin kehitetyt ihon solumallit, jotka ovat olleet liian läpäiseviä. ROC-ihomalli on kehitetty Kuopion yliopiston anatomian laitoksella. Suomessa ei ole muita ihomalleja. Joitakin malleja on kansainvälisesti.
Mallin etuna on saatavuus ja käytön helppous ja laajuus. Sitä voi käyttää myös esimerkiksi kosmetiikkateollisuudessa ja kotitalouskemikaalien testauksessa, Sari Pappinen kertoo.

ROC-ihomalli ei ole varsinaisesti kaupallisessa käytössä, vaan se halutaan pitää kaikkien saatavilla. Kuopion yliopiston farmaseuttisen tuotekehityskeskuksen kautta yritykset ja lääketeollisuus voivat tilata tällä mallilla tehtävää palvelututkimusta.

kuuntelekuuntele Kesto 4'40"

 

 

 

 

 


Katso myös:

Keinoiho korvaa eläinkokeita
kantti.net

Toimittaja: Anja Hiltunen

Haastateltavana:

  • Proviisori Sari Pappinen, Kuopion yliopisto

17.4.2008




Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: