K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

» Pikkulapsen hengenahdistus voi ennustaa astmaa

Hengitystieinfektion aikaisen hengenahdistuksen vuoksi sairaalahoitoon joutuneista pikkulapsista moni sairastuu myöhemmin astmaan. Kuopion yliopistossa tarkastetun LL Mari Hyvärisen väitöstutkimuksen mukaan noin 40 prosenttia näistä lapsista sairastaa astmaa teini-iän alkaessa.

Astmaan sairastumisen riskiä lisäävät myös lapsella aiemmin todettu atooppinen ihottuma sekä varhainen herkistyminen tavallisille sisä- tai ulkoilman allergeeneille.

» Kansalaisyhteiskunnan synty alkoi yli 100 vuotta sitten

Suomalaisen kansalaisyhteiskunnan kehittyminen käynnistyi voimakkaasti viime vuosisadan alussa. Maaseudulla sen kehittyminen lähti liikkeelle hieman myöhemmin kuin kaupungeissa.

Silti esimerkiksi Pohjois-Karjalan Polvijärvellä perustettiin vuosina 1900-1930 lähes sata erilaista yhdistystä, seuraa ja osuuskuntaa, todetaan Esa Sormusen väitöstutkimuksessa.

» Taantuma kiihdyttää innovaatiotoimintaa

Korkeakouluverkoston innovaatiopalvelut -hanke herättelee meissä kaikissa uinuvia keksijän kykyjä. Uusia ideoita ja keksintöajatuksia on haettu muun muassa juuri päättyneessä Idekippi - kilpailussa, johon tuli kaikkiaan noin 60 erilaista innovaatiota.

Hankkeen tavoitteena on kannustaa suomalaisia kehittämään uusia tuotteita, palveluja tai toimintatapoja. Mutta kuinka pitkä ja kivinen on tie keksijän verstaalta kaupan hyllylle?

» Kuka pelkää hammaslääkäriä?

Hammaslääkärin vastaanotto ei useimpien suomalaisten mielestä ole maailman mukavin paikka. Joka kymmenes meistä pelkää hammashoitoa niin paljon, että on lakannut kokonaan käymästä hammaslääkärissä. Tämän lisäksi puolet suomalaisista pelkää hammashoitoa jonkin verran.

Mutta mitä pelätään? Kipua, yökkäämisen tunnetta, tukehtumista ja kontrollin menettämistä, listaa hammashoitopelkoa tutkinut dosentti Satu Lahti.

» Sikainfluenssarokotteesta hyötyvät etenkin perusterveet nuoret aikuiset

Piikkiä vai ei? Siinä monen suomalaisen mieltä askarruttava kysymys tänä sikainfluenssan värittämänä syksynä. Sekä sikainfluenssarokotteen puolustajat että vastustajat ovat saaneet viime aikoina yllättävän paljon palstatilaa, mutta mikä on alan todellisen asiantuntijan mielipide?
Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Timo Vesikari ottaa kantaa sikainfluenssarokotteen tarpeellisuuteen ja turvallisuuteen.
 

» Uusi menetelmä paperinvalmistusprosessiin

Joonas Sorvari kehitti väitöstutkimuksessaan simulointimenetelmän, jolla esimerkiksi paperikoneen massaradan eli viiran jännityskäyttäytyminen voidaan ennustaa.

Menetelmä lupaa kustannussäästöjä paperinvalmistukseen tulevaisuudessa. Uutiset paperiteollisuudesta ovat olleet viime aikoina pääsääntöisesti tehtaiden alasajoa koskevia. Tämä tutkimus antaa signaalia siitä, että ala etsii uusia uria selviytyäkseen kovassa kansainvälisessä kilpailussa.