Humanismin Illat, vieraana Erkki Toivanen. Kuva: Kimmo Salvén
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Lasten lääkekasvatusmateriaali verkossa

 
     

 

Ensimmäisen luokan oppilaille sopiva aihe on opettajien mielestä lääkkeiden säilytys.

Neljännen luokan oppilaille voi opettaa mm. lääkkeiden vaikutuksiin ja haittavaikutuksiin liittyviä asioita.

Seitsemäsluokkalaisille sopivia aiheita ovat opettajien mielestä lääkkeiden väärinkäyttöön sekä yli- ja alikäyttöön liittyvät asiat.

 
Opetusmateriaalissa on mm. teema miten lapsen tulee toimia jos hän löytää lääkeruiskun luonnosta.
 

Tutkija Katri Hämeen-Anttilan mukaan tiedot perustuvat Kuopion yliopistossa, sosiaalifarmasian laitoksella tehtyyn tutkimukseen, jossa haastateltiin 1.-, 4.-, ja 7.-luokkalaisia lapsia ryhmissä toukokuussa ja lokakuussa 2002 sekä helmikuussa 2003, sekä opettajille touko-kesäkuussa 2002 lähetettyyn kyselyyn.

kuuntelekuuntele Kesto 10'11"

 

 
 
 

Sivujen tarkoituksena ei ole tehdä lapsista aktiivisia lääkkeiden käyttäjiä. Opetustilanteissa käydään läpi mm. yleisimpiä lasten sairauksia ja annetun lääkityksen tärkeyttä.

Opettajat suhtautuvat lääketietouden opettamiseen koulussa pääasiassa myönteisesti. Usein lääkkeet ovatkin tulleet jossain muodossa esiin oppitunneilla.

 


Lääkkeistä on keskusteltu esimerkiksi silloin, kun joku on tarvinnut lääkettä kouluaikana tai jos luokassa on kroonikkolapsi. On katsottu tärkeäksi, että kroonikkolapsen sairaudesta puhutaan luokassa, jotta kukaan ei ihmettelisi, jos lapsi joutuu esimerkiksi ottamaan astmalääkettä.

kuuntelekuuntele Kesto 5'09"

kuuntelekuuntele Kesto 3'54"
 
Kuopion Petosella Aurinkorinteen koulun tokaluokkalaiset käyvät opettaja Paavo Saastamoisen kanssa opetusohjelman talven aikana läpi.
 

Lapsiasiakas ei ole harvinainen näky apteekissa. Tosin hän asioi poikkeuksetta äidin, isän tai muun aikuisen kanssa. Harvinaista on se, että lapsi yrittää asioida apteekissa yksin. Siihen apteekeissa on varauduttu ja ohjeistus on tiukka, sanoo apteekkari Petra Vidgren Kuopion Niiralan apteekista.


kuuntelekuuntele Kesto 6'36"
 
Lasta ei saisi unohtaa kun hän on vanhemman mukana hakemassa lääkettä itselleen. Myös lapselle on kerrottava kuinka lääkettä on käytettävä, sanoo apteekkari Petra Vidgren


Linkki:

Kuopion yliopiston lääkekasvatussivusto
http://www.uku.fi/laakekasvatus

Katso myös:

Toimittaja, kuvat: Kari Salmela

Haastateltavana:

  • Tutkija Katri Hämeen-Anttila, Kuopion yliopisto farmasian laitos
  • Opettaja Paavo Saastamoinen, Aurinkorinteen koulu Kuopio
  • Apteekkari Petra Vidgren, Niiralan apteekki Kuopio

21.9.2004
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: