K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Liikunnan ilo takaisin tekonivelleikkauksella

Nivelrikko (artroosi) on yleisin nivelsairaus niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Yleisimmin nivelrikkoa esiintyy polvissa, lonkissa ja nikamien välisissä nivelissä. Tyypillisimmin nivelrikko on ikääntyneiden naisten vaiva.

 

Kuva: KYS

     
Kuva: Anne Haapalainen
Apulaisylilääkäri Jukka Kettunen
 

Apulaisylilääkäri Jukka Kettunen Kuopion yliopistollisen sairaalan nivelkirurgian yksiköstä kuvailee nivelrikkoa sanomalla, että nivelrikosta kärsivällä potilaalla kivusta tulee hallitseva osa elämää. Nivelrikko vaikeuttaa jokapäiväisestä elämästä ja arkiaskareista selviämistä, ja on siten merkittävä kansanterveydellinen ongelma.

kuuntelekuuntele Kesto 3'40"
     

Tekonivelleikkaukset ovat oleellinen osa nivelrikon hoitoa. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa lonkan ja polven tekonivelleikkauksia on tehty jo noin 10 000. Tekonivelleikkauksessa pilalle kulunut nivel korvataan metallisella tekonivelellä.

kuuntelekuuntele Kesto 6'36"
 

Kuva: Anne Haapalainen

 

     
Kuva: KYS  

Apulaisylilääkäri Jukka Kettunen toteaa, että nivelrikosta aiheutuvia tekonivelleikkauksia tullaan tulevaisuudessa tekemään yhä enemmän väestön ikääntyessä. Kaiken kaikkiaan tekonivelleikkaus on varsin taloudellinen ja turvallinen keino palauttaa nivelrikosta kärsivän liikunta- ja toimintakyky kohtuulliselle tasolle.

kuuntelekuuntele Kesto 3'29"

 

     


Toimittaja: Anne Haapalainen

Haastateltavana:

  • Apulaisylilääkäri Jukka Kettunen, KYS

17.3.2006
Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: