Humanismin Illat, vieraana Erkki Toivanen. Kuva: Kimmo Salvén
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Kuopion yliopiston historia valottaa korkeimman opetuksen laajentamista Suomessa

Kuopion yliopiston hiljattain julkistettu historiateos Lentoon - Kuopion yliopiston neljä vuosikymmentä valottaa Itä-Suomen yliopistoratkaisun syntyä. Samalla teos luo kattavan kuvan paitsi Kuopion yliopistosta myös laajemmin suomalaisesta korkeakoulujärjestelmästä.

Historian kirjoittanut filosofian lisensiaatti Kaija Vuorio kertoi yliopiston vaiheista 21.3.2006 järjestetyssä yleisötilaisuudessa.

 

Kuva: Anne Haapalainen

Korkeimman opetuksen kehittämistä Itä-Suomeen ryhdyttiin suunnittelemaan jo 1950-luvun alkupuolella, sillä koulutetusta väestä, etenkin opettajista, lääkäreistä ja insinööreistä oli suuri pula.
     

Monitieteisestä yliopistosta vallitsi suuri yksimielisyys, mutta yliopiston sijoituspaikasta kamppailtiin ankarasti Lappeenrannan, Kuopion, Savonlinnan ja Joensuun kesken.

 
kuuntelekuuntele Kesto 15'36"
     

Laki Kuopion korkeakoulun perustamisesta vahvistettiin 25.3.1966. Syksyllä 1972 Kuopion korkeakoulussa aloitti opintonsa noin 130 opiskelijaa.

     

Korkeakoulun päätehtävänä oli lääketieteilijöiden, hammaslääketieteilijöiden ja sovellettujen alojen luonnontieteilijöiden kouluttaminen terveydenhuoltoa, sairaalalaitosta, ympäristönhuoltoa ja yhteiskuntasuunnittelua varten.

 
kuuntelekuuntele Kesto 13'50"
     
Eläinlääketieteellisen tiedekunnan siirtämistä Kuopioon esitettiin useaankin otteeseen. Hanke ei kuitenkaan koskaan toteutunut. Korvaukseksi Kuopioon saatiin vahvistusta luonnontieteisiin, lähinnä tietojenkäsittelytieteisiin.
     

Yhteiskuntatieteiden myötä korkeakoulusta tuli riittävän laaja-alainen muuttuakseen yliopistoksi vuonna 1984.

 
kuuntelekuuntele Kesto 11'56"
     

1990-luvulle leimallista oli talouden reunaehtojen muuttuminen. Myös hammaslääketieteellisen tiedekunnan menetys kirpaisi kuopiolaista yliopistomaailmaa. Silti voidaan sanoa, että 90-luvulla yliopisto kasvoi, laajeni ja monipuolistui.

 

 
kuuntelekuuntele Kesto 17'24"


Puheenvuorossa:

  • FL Kaija Vuorio

23.3.2006
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: