Humanismin Illat, vieraana Erkki Toivanen. Kuva: Kimmo Salvén
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Marjoilla terveyttä

Marjojen terveysvaikutuksia on tutkittu Kuopion yliopistossa runsaan kymmenen vuoden ajan. Aiheesta on tehty kaksi väitöskirjaa Kuopiossa.
Marjat sisältävät runsaasti fenoliyhdisteitä, joiden vaikutuksia mm. aikuistyypin diabetekseen ja syöpään tutkitaan.

     
Kuva: Kari Salmela
Dosentti, erikoistutkija Riitta Törrönen
 

Tulokset ovat olleet lupaavia, mutta tieteellinen läpimurto puuttuu.
Fenoliyhdisteitä ovat flavonoidit, fenolihapot ja tanniinit, joita kasvit kehittävät joko suojakseen tai houkutukseksi - kuten on esimerkiksi värien laita.

Tuore tutkimus listasi terveellisten ruoka-aineiden Top-20 listalle peräti 15 marjaa. Tulos yllätti, sanoo dosentti, erikoistutkija Riitta Törrönen Kuopion yliopistosta.

kuuntelekuuntele Kesto 3'22"
     

Luontaistuotevalmistajat ja elintarviketeollisuus muistavat pitää yllä kuvaa tuotteidensa mahdollisista terveysvaikutuksista. Kuluttajavirnaomaiset ovat joutuneet puuttumaan peliin kovin ottein. Auttaa ehkäisemään, antaa mahdollisuuksia ehkäistä sairautta ovat kokonaan eri asioita kuin ehkäistä ja parantaa.
Riitta Törrönen muistuttaa, että tieteellisilläkään tutkimuksilla ei ole saatu lopullista varmuutta kuinka paljon esimerkiksi flavonoidit vaikuttavat sairauksien ehkäisyyn. Tiede käyttääkin toistaiseksi ilmaisua: "antaa viitteitä".

kuuntelekuuntele Kesto 2'23"
 

Kuva: Kari Salmela

     
Mitä flavonoideista lopulta tiedetään? Toistaiseksi kaikki tutkimukset, joilla on selvitetty flavonoidien osuutta ihmisen terveyteen, ovat tuoneet positiivisia uutisia.  
kuuntelekuuntele Kesto 2'04"


Toimittaja: Kari Salmela

Haastateltavana:

  • Dosentti, erikoistutkija Riitta Törrönen, Kuopion yliopisto

26.5.2006
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: