Humanismin Illat, vieraana Erkki Toivanen. Kuva: Kimmo Salvén
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Suora lähetys leikkaussalista

Kuopion yliopistollisen sairaalan audiovisuaalinen yksikkö tuottaa harvinaista materiaalia Suomen oloissa. Monikameratekniikalla kuvatut suorat lähetykset leikkaussaleista ovat korvaamaton apu niin erikoislääkäreiden täydennyskoulutuksessa kuin lääketieteen opiskelijoidenkin luentoaineistona.

Lähetykset ovat interaktiivisia. Leikkaava lääkäri kertoo koko ajan mitä hän on tekemässä. Luentosalista tai etäpaikkakunnalta voi kysyä milloin tahansa leikkausta suorittavalta lääkäriltä lisätietoja.

Leikkaussaliin ei voi ottaa yleisöä kuin muutaman opiskelijan kerrallaan. TV-tekniikalla taltioitu suora opetusohjelma leikkaussalista auditorioihin ja etäpaikkakunnille moninkertaistaa yleisön ja opetustehon.

 
     
Professori Hannu Manninen vastasi sujuvasti leikkauksen lomassa hänelle esitettyihin kysymyksiin. Leikkaus, joka kuvattiin, oli keski-ikäiselle naiselle suoritettava kohdun hyvätapaisen kasvaimen eli myooman tähystysleikkaus.
     

Leikkaussalissa kuvauksiin koulutetut hoitajat kuvaavat. Ohjaamo on kuin täysiverinen tv-studion ohjaamo. Lähetys välitettiin useisiin pisteisiin, kertoo ohjaaja Seppo Hyvönen.

 
kuuntelekuuntele Kesto 4'14"
     
 


Av-laitteiston käyttö live-esityksinä opetuskäyttöön on vielä nuorta Suomessa. Kuopion yliopistollinen sairaala KYS on eturivissä maamme yliopistollisista sairaaloista. Senkin toiminta ollut käynnissä vasta 10 vuotta.

Nyt av-yksikkö voi välittää kuvaa useasta leikkaussalista eri puolilta sairaalaa.

kuuntelekuuntele Kesto 3'22"
 
 
     

Kuopion yliopistollisen sairaalan AV-yksikön toiminta ei jää leikkaussaleista tehtäviin suoriin lähetyksiin. Videoneuvottelutekniikalla välitetään luentoja eri puolille maata ja maailmaa.

 
kuuntelekuuntele Kesto 3'18"
     


Toimittaja: Kari Salmela

Haastateltavana:

  • Ohjaaja Seppo Hyvönen, Kuopion yliopistollisen sairaalan av-yksikkö

27.7.2006
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: