Humanismin Illat, vieraana Erkki Toivanen. Kuva: Kimmo Salvén
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Rasituskoemuuttuja ennustaa ennenaikaista kuolleisuutta

Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitoksella tutkitaan liikunnan yhteyttä kansanterveydellisesti merkittäviin sairauksiin kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä diabetekseen.

 

     

Tutkijalääkäri Kai Savonen

 

 

Laitoksella on käynnissä muun muassa mittava Suomen Akatemian rahoittama tutkimushanke, jossa tutkittavana on lähes kaksi tuhatta 60-80 vuotiasta kuopiolaista, kertoo tutkijalääkäri Kai Savonen.

kuuntelekuuntele Kesto 6'25"
     

Tutkijalääkärinä työskentelevän Kai Savosen tutkimusryhmä voitti hiljattain Vuoden liikuntalääketieteellinen tutkimus 2006 -kilpailun. Palkittu tutkimus käsittelee uutta rasituskoemuuttujaa, jolla voidaan ennustaa verenpainetautia sairastavien miesten ennenaikaista kuolleisuutta.

     

Uusi rasituskoemuuttuja WL100 on toiseksi vahvin sydän- ja verisuonisairauksien sekä sepelvaltimosairauksien kuolleisuuden ennustaja tupakoinnin jälkeen.

 
kuuntelekuuntele Kesto 3'41"
     

Kai Savonen kertoo, että uusi rasituskoemuuttuja on varsin yksinkertainen ja turvallinen polkupyöräergometrin tulokseen perustuva riskinarviointimenetelmä.

     

Tarkoituksena on käyttää uutta rasituskoemuuttujaa kokonaisriskinarvioinnissa yhdistämällä se muihin vaaratekijöihin kuten tupakointiin ja ylipainoon.

 
kuuntelekuuntele Kesto 5'42"


Toimittaja: Anne Haapalainen

Haastateltavana:

  • Tutkijalääkäri Kai Savonen, Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitos

7.12.2006
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: