Humanismin Illat, vieraana Erkki Toivanen. Kuva: Kimmo Salvén
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Rakennusmestarikoulutus käynnistyy kuudella paikkakunnalla

Uudistettu rakennusmestarikoulutus käynnistyy ensi syksynä 6 paikkakunnalla. Kuopiossa ja Lappeenrannassa käynnistyvät aikuiskoulutuslinjat. Helsingissä, Espoossa ja Hämeenlinnassa käynnistyvät nuorille suunnatut koulutusohjelmat.

Rakennusmestarikoulutus ehdittiin jo lopettaa 90-luvulla. Taustalla oli AMK-insinöörien koulutuksen tehostaminen. Silloin alalla katsottiin, että rakennusmestareita on tarpeeksi ja heidän aikansa on ohi.

 

Kuva: Harri Peiponen

     

Rakennusosaston johtaja Matti Mikkonen Savonia AMK:sta sanoo, että työssä olevien rakennusmestareiden eläköityminen on suurin syy koulutuksen uudelleen aloittamiseen.

Tämän hetkisten suunnitelmien mukaan 160 opiskelijaa aloittaa ensi syksynä rakennusmestariopinnot.  Pääkaupunkiseudulla, Helsingissä ja Espoossa aloituspaikkoja on yhteensä 80. Hämeenlinnassa aloittaa 40 opiskelijaa.
Lappeenrannassa ja Kuopiossa on kummassakin 20 aloituspaikkaa aikuisopiskelijoille.
Aloituspaikkoja ollaan lisäämässä ensi vuonna 80:llä.

     
Kuva: Kari Salmela

Rakennusosaston johtaja Matti Mikkonen

 

 

Savonia AMK:n rakennusosaston johtaja Matti Mikkosen mukaan eläköityminen lähes kaksinkertaistuu viime vuoden vauhdista seuraavan 5-10 vuoden sisällä. Työvoimapula on edessä.

kuuntelekuuntele Kesto 5'36"
     

Mutta oliko mestarikoulutuksen lopettaminen 90-luvulla virhe?
Tai epäonnistuiko AMK-insinöörikoulutus, koska heidän siirtymisensä työmaiden operatiiviseen työnjohtoon näyttää takkuavan?
Matti Mikkonen myöntää varovaisesti, että kaikki analyysit alan kehittymisestä eivät osuneet kohdalleen. Mm. insinöörien halukkuus jäädä työmaiden johtoon ei ollutkaan niin suuri kuin kuviteltiin.

     

Mikkosen mukaan rakennusmestarikoulutuksella on kiire. Mestareiden eläköityminen vähentää osaavia työnjohtajia alalta kovaa vauhtia.
Painetta koulutuksen käynnistämiseen tuli rakennusteollisuudelta.

 
kuuntelekuuntele Kesto 8'24"


Toimittaja: Kari Salmela

Haastateltavana:

  • Rakennusosaston johtaja Matti Mikkonen, Savonia AMK Kuopio

22.1.2007
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: