Humanismin Illat, vieraana Erkki Toivanen. Kuva: Kimmo Salvén
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Mistä on hyvä raskaus tehty?

Onkohan kaikki neuvolassa kerättävä tieto tarpeellista? Onko kaikelle tälle uteliaisuudelle perusteluja? Näistä kysymyksistä lähti liikkeelle lääketieteen lisensiaatti Kaisa Raatikaisen väitöstutkimus.

  Kuva: Harri Peiponen

Lääketieteen lisensiaatti
Kaisa Raatikainen

 

 

Hänen väitöskirjansa Terveyskäyttäytymisen ja sosiaalisten riskien vaikutus raskauden ennusteeseen tarkastettiin Kuopion yliopistossa tammikuun puolivälissä.

Väitöstutkimuksessa selvitettiin raskaana olevien naisten terveyskäyttäytymisen ja sosiaalisten tekijöiden esiintyvyyttä ja vaikutusta raskauden ennusteeseen ja syntyvään lapseen.

kuuntelekuuntele Kesto 5'08"
     

Kaisa Raatikaisen väitöstutkimuksessa tutkitut riskitekijät olivat muu siviilisääty kuin avioliitto, työttömyys, raskautta edeltänyt ylipaino, äidin nuori ikä, aiemmat raskaudenkeskeytykset ja äitiyshuollon ulkopuolelle jääminen.

Tunnettu tosiasia on, että synnyttävien naisten ylipaino on yksi merkittävimmistä raskauden riskeistä. Raatikaisen tutkimuksessa ylipainoisilla äideillä todettiin merkittävästi kohonneet riskit vastasyntyneen huonoille kuntopisteille ja tehohoitoon joutumiselle.

     

Kiinnostava tutkimustulos oli myös se, että avioliiton ulkopuolella syntyneillä lapsilla todettiin kohonneet ennenaikaisen syntymän, pienipainoisuuden ja tehohoitoon joutumisen riskit.

 
kuuntelekuuntele Kesto 5'48"
     

Kaisa Raatikaisen väitöstutkimuksen aineistona oli Kuopion yliopistollisen sairaalan synnytysrekisteristä kerätyt tiedot lähes 30 000 raskaudesta.

Äitiyshuollon palveluita jätti käyttämättä vain noin yksi prosentti synnyttäjistä. Raatikaisen väitöstutkimuksessa näissä raskauksissa oli poikkeuksellisen korkeat ennenaikaisen synnytyksen, kuolleena syntymisen ja vastasyntyneiden matalien kuntopisteiden riski.

     
Alle 18 -vuotiaiden synnyttäjien raskauden ennuste sen sijaan todettiin hyväksi. Kaisa Raatikainen toteaakin, että teini-ikäisten raskauksiin liittyvät ongelmat ovat enemmän sosiaalisia kuin biologisia.  
kuuntelekuuntele Kesto 5'37"


Katso myös:

Kemikaaleja, säteilyä, infektioita ... Miten ympäristö vaikuttaa raskauteen?
kantti.net

Hyvä alku elämälle - imetyksen tukemiseen tarvitaan lisäpanostusta
kantti.net

Virtuaalisesti synnyttämään terveydenhuollon teknologian keinoin
kantti.net

Toimittaja: Anne Haapalainen

Haastateltavana:

  • Lääketieteen lisensiaatti Kaisa Raatikainen, Kuopion yliopisto

13.2.2007
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: