Humanismin Illat, vieraana Erkki Toivanen. Kuva: Kimmo Salvén
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Rintasyövältä suojaava geenimuoto löydetty

Syöpä on monimuotoinen sairaus, jonka kehittymiseen vaikuttavat sekä geneettiset että ympäristötekijät. Noin viidessä prosentissa syöpätapauksista voidaan löytää ilmeinen perinnöllinen taipumus.

Hiljattain on julkaistu kansainvälinen tutkimustulos rintasyövältä suojaavan geenimuodon löytymisestä. Tutkimuksessa selvitettiin yhdeksän aiemmin tunnetun rintasyöpäriskiin vaikuttavan geenin yhteyttä rintasyöpään noin 10 000 rintasyöpäpotilasta sekä 10 000 syöpään sairastumatonta naista käsittelevässä aineistossa.


  Kuva: Anne Haapalainen
Kuva: Anne Haapalainen

Dosentti Arto Mannermaa

 

 

Suomesta tutkimushankkeessa on mukana kaksi tutkimusryhmää, toinen Helsingin ja toinen Kuopion yliopistosta.

Dosentti Arto Mannermaa Kuopion yliopistosta kertoo, että nyt löydetty rintasyövältä suojaava geeni on nimeltään CASP8. Meistä joka viides on perinyt tämän suojaavan geenimuodon, joka alentaa syöpäriskiä noin kymmenellä prosentilla.

kuuntelekuuntele Kesto 3'53"
     

Tärkeimmät suvuttain esiintyvään rintasyöpään kytketyt alttiusgeenit ovat BRCA1 ja BRCA2, jotka selittävät noin 20-30 prosenttia tunnetuista rintasyöpäsuvuista.

     

Onko tuore tutkimustulos askel siihen, että voimme tulevaisuudessa ennustaa kuka sairastuu syöpään ja kuka ei? Dosentti Arto Mannermaa:

 
kuuntelekuuntele Kesto 4'06"


Toimittaja: Anne Haapalainen

Haastateltavana:

  • Dosentti Arto Mannermaa, Kuopion yliopisto

15.2.2007
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: