Humanismin Illat, vieraana Erkki Toivanen. Kuva: Kimmo Salvén
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Väitöstutkimuksessa kehitetty päihdemittari suitsii nuorten humalajuomista

Nuorten päihteettömyyden edistämisestä väitellyt terveydenhuollon tohtori Marjatta Pirskanen kertoo, että lähes neljännes 14-15 vuotiaista nuorista on ollut vahvassa humalatilassa vähintään kerran kuukaudessa.

  Kuva: Kimmo Nyyssönen

Terveydenhuollon tohtori Marjatta Pirskanen

 
 

Päihteet ovat siis yleinen ja vakavasti otettava ongelma. Päihteiden käyttö aloitetaan aiempaa nuorempana ja humalahakuisuus on yhä yleisempää. Mutta miten puuttua asiaan? Marjatta Pirskasen ratkaisu kysymykseen on varhaisen puuttumisen toimintamalli ja terveydenhoitajien käyttöön tarkoitettu nuorten päihdemittari.

kuuntelekuuntele Kesto 6'03"
     

Marjatta Pirskanen kertoo, että nuoret suhtautuivat varsin myönteisesti terveydenhoitajan kanssa käytyyn päihteisiin liittyvään keskusteluun. Selkein pulma päihteiden käyttöön liittyvässä keskustelussa oli se, että nuoret arvioivat omaa päihteiden käyttöään epärealistisesti ja usein alakanttiin.

     

Päihteiden käytön määrää ja haitallisia seurauksia mittaavat kysymykset osoittautuivatkin tärkeiksi Pirskasen kehittämässä Nuorten päihdemittarissa.

 
kuuntelekuuntele Kesto 6'54"
     

Päihteiden käyttöön liittyvä varhainen puuttuminen vaatii terveydenhuoltajalta rohkeutta ja erityisiä tuntosarvia tunnistaa myös pinnan alla liikkuvia asioita.

     

Marjatta Pirskanen toteaa, että aikuisilla on kuitenkin paitsi vastuu myös velvollisuus puuttua nuoren haitalliseen päihteiden käyttöön.

 
kuuntelekuuntele Kesto 4'36"

Marjatta Pirskasen väitöstutkimus Nuorten päihteettömyyden edistäminen. Varhaisen puuttumisen malli koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon tarkastettiin Kuopion yliopistossa 26.1.2007.


Toimittaja: Anne Haapalainen

Haastateltavana:

  • Terveydenhuollon tohtori Marjatta Pirskanen

20.2.2007




Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: