Humanismin Illat, vieraana Erkki Toivanen. Kuva: Kimmo Salvén
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Kipsimestari

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa on menossa aamupäivän, ehkä tavanomainenkin kiireinen aika. Pääaulan ilmoittautumistiskien läheisyydessä soi vuoronumeroiden äänimerkkien musiikki. Ihmisiä virtaa poliklinikoille, kiireiset hoitajat askeltavat kohti osastoja. Lääkärinkierrokset ovat alkamassa.

Leikkaussalit ovat tehneet aamun ensimmäiset operaationsa. Traumatologian osastolla kokenut kipsimestari Jouko Poikela on saanut potilaan leikkaussalista ja tehtävänä on suojaavan kipsin valmistaminen nilkkaleikkauksen jälkeen.

kuuntelekuuntele Kesto 6'35"

 

  Kuva: Kari Salmela
     

Jouko Poikela on tehnyt kipsejä lähes 20 vuoden ajan. Mies itse arvioi tehneensä lähes 10.000 kipsiä. Silti hän lähti mukaan Suomen ensimmäiseen kipsimestarikoulutukseen Savon ammatti- ja aikuisopistoon 12 muun lääkintävahtimestarin mukana. KYS:sta hän sai seuraa Osmo Markkasesta ja Lassi Mönkkösestä.

     

Haastattelussa paljastuu, että Poikela on ollut itse synnyttämässä ideaa kipsimestaritutkinnosta. Eihän siinä auttanut muu kuin lähteä itse mukaan koulutukseen, vaikka Poikelan kokemusta hyödynnettiin myös kurssin opetustehtävissä.

Haastattelun aikana tehty jalan kipsaus valmistui ja Poikelalla on aikaa esitellä tavanomaista saapaskipsiä.

kuuntelekuuntele Kesto 4'20"
 
Kuva: Kari Salmela

Kipsimestari Jukka Poikela

     
Kuopion yliopistollisessa sairaalassa tehdään Poikelan arvion mukaan vuosittain lähes 3000 kipsausta ja teippausta. Sesonkiaikojakin on. Niitä ovat ensimmäiset syysliukkaat, pikkujouluaika ja kevättalven liukkaat. Myös keskikesällä on lievä piikki, joka johtuu kasteisista nurmikoista.
     
Poikela nimeää riskijalkineiksi naisten pitkäkorkoiset juhlakengät ja yllättäen Reino- ja Aino-tossut, jotka ovat varsin liukkaat jalkineet.  
kuuntelekuuntele Kesto 7'14"


Toimittaja: Kari Salmela

Haastateltavana:

  • Kipsimestari Jouko Poikela, Kuopion yliopistollinen sairaala

1.3.2007
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: