Humanismin Illat, vieraana Erkki Toivanen. Kuva: Kimmo Salvén
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Liikuntaa terveydeksi

Kolmasosa suomalaisista harrastaa liikuntaa liian vähän. Jo kymmenen minuutin päivittäisellä liikunta-annoksella olisi suuri merkitys terveydelle, kertoo fysiologian professori Timo Lakka Kuopion yliopistosta. Lakka suosittelee koko väestölle perinteisiä suomalaisia kuntoliikuntamuotoja, kuten kävelyä, pyöräilyä ja hiihtoa. Unohtaa ei sovi myöskään arkisia askareita, jotka lisäävät energiankulutusta ja vaikuttavat positiivisesti aineenvaihduntaan.

  Kuva: Kimmo Nyyssönen
Kuva: Anne Haapalainen

Professori Timo Lakka

 

Mutta kuinka paljon ja millaista liikuntaa tulisi harrastaa terveysvaikutusten saavuttamiseksi?
Entä millaisten mekanismien kautta liikunta vaikuttaa terveyteen?

kuuntelekuuntele Kesto 5'49"
     

Professori Timo Lakka toteaa, että alati yleistyvä ylipaino, aikuistyypin diabetes ja muut uudet terveyttämme uhkaavat vaivat ovat seurausta siitä, että liikuntaa ei tule riittävästi arkisten askareiden lomassa. Hän toteaa, että ihminen on luotu liikkumaan: keräilemään, metsästämään ja liikkumaan luonnossa. Geenit eivät sopeudu vähentyneeseen liikunnan harrastamiseen ja seurauksena lukuisa joukko uusia kansantauteja.

Lakka kertoo, että suunnitteilla on terveysliikuntasuositus, jonka avulla pyritään korostamaan liikunnan myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Uudella terveysliikuntasuosituksella annetaan yleissuositus liikunnan harrastamisesta eri sairauksien ehkäisemiseksi.

     

Eniten liikunnasta hyötyvät liikuntaa harrastamattomat ja huonokuntoiset ihmiset. Mutta lisääntyvätkö terveysvaikutukset sitä mukaa kun liikunnan määrä lisääntyy?

 
kuuntelekuuntele Kesto 7'55"
     


Toimittaja: Anne Haapalainen

Haastateltavana:

  • Professori Timo Lakka, Kuopion yliopisto

8.3.2007
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: