Humanismin Illat, vieraana Erkki Toivanen. Kuva: Kimmo Salvén
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Lisää ytyä kotimaisiin marjoihin

Filosofian maisteri Mikko Anttonen selvitti tuoreessa väitöstutkimuksessaan keinoja, joilla kotimaisten marjojen antioksidanttipitoisuuksia voisi kohottaa. Antioksidantit ovat elimistölle välttämättömiä aineita, joiden runsas saati edistää terveyttä.

Erityisesti antoksidanttisiin fenoliyhdisteisiin kuuluvat flavonoidit ja niiden terveyttä edistävät vaikutukset ovat olleet viime aikoina tutkimuksen mielenkiinnon kohteena.

  Kuva: Anne Haapalainen
     
Kuva: Anne Haapalainen

Tutkija Mikko Anttonen

 

Mikko Anttonen kertoo, että näiden antioksidanttisten fenoliyhdisteiden määrän lisääminen entisestään mansikassa, vadelmassa ja mustaherukassa on mielenkiintoinen haaste.

kuuntelekuuntele Kesto 4'43"

Mikko Anttosen väitöstutkimuksessa havaittiin, että vadelmalla fenoliyhdisteiden määrässä oli suuria eroja eri lajikkeiden välillä. Suurimpia kokoanismääriä löydettiin kotimaisesta Ville-lajikkeesta.

Mansikalla puolestaan fenoliyhdisteiden määriä voidaan lisätä niukalla lannoituksella ja vaihtamalla katemuovi mustasta valkoiseen. Merkittävä havainto oli, että saman mansikkapensaan myöhemmin kypsyvät, pienet marjat saattoivat sisältää jopa lähes puolta enemmän antioksidantteja kuin sadon ensimmäiset marjat.

     
Anttosen tutkimuksessa vertailtiin myös luomu- ja tavanomaisesti viljeltyjen mustaherukoiden fenoliyhdisteiden määriä.  
kuuntelekuuntele Kesto 4'39"


Toimittaja: Anne Haapalainen

Haastateltavana:

  • Tutkija Mikko Anttonen, Kuopion yliopisto

12.4.2007
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: