Humanismin Illat, vieraana Erkki Toivanen. Kuva: Kimmo Salvén
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Tietoa nivelrikosta yhä varhaisemmin

Nivelrikko on niveliä rappeuttava sairaus, joka haittaa yhä useamman suomalaisen toimintakykyä. Nivelrikko etenee yleensä ikääntymisen myötä, mutta se voi kehittyä myös nuorella iällä esimerkiksi niveltä vaurioittavan urheiluvamman seurauksena.

Nivelrikko on hankala diagnosoitava; yleensä nivelrikkomuutokset havaitaan vasta kun nivelruston rappeutuminen on jo pitkällä. Nivelrikon hoidossa voidaankin keskittyä lähinnä potilaan kivun lievittämiseen ja nivelen toimintakyvyn ylläpitämiseen.

 
 
 

Filosofian maisteri Eveliina Lammentausta

   

Filosofian maisteri Eveliina Lammentaustan väitöstutkimuksessa pyrittiin tarttumaan varhaisen diagnosoinnin ongelmaan ja kehitettiin uusia magneettikuvausmenetelmiä, joilla pystytään havaitsemaan yhä varhaisempia rustomuutoksia. Eveliina Lammentausta kertoo, että uusilla menetelmillä voidaan arvioida ruston ja luun kemiallista koostumusta, rakennetta ja jopa mekaanisia ominaisuuksia.

kuuntelekuuntele Kesto 7'30"

Filosofian maisteri Eveliina Lammentaustan lääketieteellisen fysiikan alaan kuuluva Nivelruston ja hohkaluun rakenteen ja mekaanisten ominaisuuksien arviointi kvantitatiivisen magneettikuvantamisen avulla tarkastettiin Kuopion yliopiston luonnontieteiden ja ympäristötieteiden tiedekunnassa 28.9.2007.


Toimittaja: Anne Heikkinen

Haastateltavana:

  • FM Eveliina Lammentausta

30.10.2007
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: