K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

 

Itä-Suomen yliopistoon rajaseudun erikoisosaamista

Itä-Suomen yliopiston kolmevuotinen hanke paneutuu rajaseudun sosiaalisiin ja terveydellisiin ongelmiin Suomen ja Venäjän rajan molemmin puolin.

Hyvinvointi ja raja - muuttuva yhteisöllisyys (HYRMY) -nimiselle hankkeelle palkataan ensimmäiset tutkijat näinä viikkoina Joensuuhun ja Kuopioon. Hankkeeseen palkataan myös määräaikainen professori.
     
Professori Ilkka Liikanen

 

 

- Valittavien tutkijoiden erityisosaaminen määrittelee tarkemmin mihin kysymyksiin tutkimusta kohdistetaan, sanoo hankkeen vastuullinen johtaja professori Juha Kinnunen Kuopion yliopistosta.

Joensuun yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksen johtaja professori Ilkka Liikanen painottaa, että muuttuva yhteisöllisyys on teema, jolla pyritään etsimään sekä raja-alueen muutosta, että hyvinvointivaltioon liittyvää muutosta.
-Hankkeen aikana luodaan yhteinen tutkimuksen traditio ja tutkimusryhmä, sanoo Liikanen.

Molemmat professorit vakuuttavat, että lähtökohtana on rakentaa yhteisistä vahvuuksista uusi Itä-Suomen yliopiston vahvuus tällä sektorilla. Kuopion yliopisto tuo hankkeeseen terveys- ja hyvinvointiosaamisensa, Joensuu rajaan liittyvänvahvan tutkimustradition.

 

Petroskoin yliopisto halutaan mukaan tutkimukseen

Petroskoin yliopiston mukaan tulo on Liikasen mukaan itsestään selvä lähtökohta.

     
Professori Juha Kinnunen

 

 

-Tutkimuksessa tullaan hyödyntämään niitä suhteita, joita kummallakin yliopistolla on Venäjän puolelle. Meillä on täällä Karjalan tutkimuslaitoksella erittäin hyvät suhteet sekä Petroskoin yliopistoon että tiedeakatemiaan siellä, mutta myös Pietariin ja ehkä vähän laajemminkin venäläiseen tutkimuskenttään.

Kinnunen muistuttaa, että rajan takanakin ihmiset muuttavat kasvukeskuksiin ja siellä palveluverkosto harvenee.

Suomessa ei aina ymmärretä sitä tosiasiaa, että Venäjän Karjala on maan rajaseutua. Karjalassa asuvien mukaan tasavalta on yhtä kaukana Moskovasta katsoen kuin Siperian etäisin kolkka. Pitkien etäisyyksien Suomi on vielä melko kompakti alue Venäjään verrattuna.

-Tämä on erityispiirre. Meillä valitettavasti luullaan Moskovan alkavan juuri tuosta raja-alueelta, sanoo Kinnunen.

 

Tutkimusta tarvitaan

Suomen ja Venäjän välistä rajaa on kutsuttu myös elintasorajaksi. Median luoman kuvan kautta suomalaisille on syntynyt Liikasen mukaan suoraviivainen kuva rajan takaisen alueen sosiaalisesta todellisuudesta ja eroista rajan kahta puolen.

-Tarkka kartoitus puuttuu. Aiheesta ei ole kuitenkaan niin paljon kattavasti tutkimustietoa kuin ehkä ajatellaan, sanoo Liikanen.
Hän muistuttaa myös, että yhteyskunnat rajan molemmin puolin muuttuvat. Tutkimusta raja-alueiden ihmisten elämästä yhteiskunnan kehittymisestä tarvitaan myös poliittisessa päätöksenteossa.

     

Kuuntele haastattelu kokonaisuudessaan:

 
kuuntelekuuntele Kesto 19'10"


Toimittaja: Kari Salmela

Haastateltavana:

  • Professori Ilkka Liikanen, Joensuun yliopisto
  • Professori Juha Kinnunen, Kuopion yliopisto

30.11.2007




Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: