K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Kasvokipujen syy usein hampaissa

Kasvojen alueen kiputilojen syyt löytyvät usein suusta. Dosentti Jari Kellokoski harmittelee sitä, että usein Kuopion yliopistolliseen sairaalaan kasvokipujen takia lähetetyn potilaan hampaat ja ikenet ovat jääneet tutkimatta.

Monella erikoislääkärillä käynti olisi näissä tapauksissa hänen mukaansa jäänyt tekemättä, jos yleislääkäri olisi konsultoinut hammaslääkärin kanssa.

 

Kuva: Kimmo Salvén

 
 

 

Dosentti Jari Kellokoski

Purennasta lähtevät kivut ovat Kellokosken mukaan hyvin tyypillisiä sairauksia. Kivut voivat olla leukanivelperäisiä tai lihasperäisiä tai molemmista johtuvia. Voi myös olla että kivun alkusyy on poistetussa tai kipeässä hampaassa. Kellokoski vertaa tilannetta selän diskusprolapsiin eli selän välilevyn pullistumaan, jonka johdosta selkä tulee kipeäksi.

Yhtä hyvin hänen mukaansa leukanivel voi olla syy kasvon seutujen kivuille. Hyvin yleinen tarina on se, että vaikka vain päivän kipeänä ollut hammas aiheuttaa suun käyttäytymisessä varoreaktion, joka on suun normaalille käyttäytymiselle outo. Suu itsessään varoo kipeää hammasta ja outo käyttäytyminen saa aikaan kasvolihaksissa kipeytymistä.

Näin voidaan joutua tilanteeseen, jossa kivun syytä etsitään kasvoista, vaikka sen lähde onkin vielä toistaiseksi kivuton hammas.
Kasvojen alueella on suuri määrä lihaksia, joiden ainoa tehtävä on liikuttaa alaleukaa.

Dosentti Jari Kellokosken haastattelussa asiaa on myös hampaiden kirskuttelusta.

kuuntelekuuntele Kesto 19'54"

 


Toimittaja: Kari Salmela

Haastateltavana:

  • Dosentti Jari Kellokoski, Kuopion yliopisto

24.2.2008
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: