K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Lääkkeitä internetistä?

Suomen elektronisen kaupankäynnin yhdistyksen (ECF ry) mukaan suomalaiset kuluttajat ostivat vuonna 2007 internetin nettikaupoista tuotteita lähes neljällä miljardilla eurolla. Suomen väestöstä yli kolmannes oli tilannut tuotteita verkon kautta. Eniten nettiostoksia tekevät 30-49-vuotiaat.

Lääkkeitä myydään verkkokaupassa Euroopassa ja USA:ssa. Suomessa ei ole itsehoito- eikä reseptilääkkeiden verkkomyyntiä. "Suomessa ei ole tällä hetkellä lääkkeiden internetkauppaa koskevia säännöksiä. Sen vuoksi internetkauppaan sovelletaan samoja periaatteita kuin muuhunkin lääkkeitä koskevaan kauppaan. Lääkkeitä saa Suomessa myydä vain apteekista, ja tämä periaate koskee myös internetin välityksellä tapahtuvaa kaupankäyntiä. Kansallinen lainsäädäntö ei kiellä apteekkia myymästä lääkkeitä internetin välityksellä", sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä on todennut Apteekkialan tulevaisuusfoorumissa Helsingissä syksyllä 2007.

Lääkkeiden apteekkimyyntiä koskeva laki sitoo myös lääkäreitä Suomessa.

Lääkkeiden internetkauppa on kuitenkin tulevaisuutta myös Suomessa. Lääkelaitos laatii 30.9.2008 mennessä sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta esityksen syrjäseutujen lääkehuollon kehittämisestä, kertoo Lääkelaitoksen valvontaosaston osastopäällikkö, professori Jussi Holmalahti. Suomalaisen verkkoapteekkikonseptin määrittely on osa tätä toimeksiantoa. Samalla laaditaan kansalliset säännökset ja ohjeet myös lääkkeiden internetkaupasta.

 
  Apteekkari Markku Ylinen
   

Suomalaisen verkkoapteekkikonseptin lähtökohtana tulee olla verkkoapteekin turvallisuus, hyväksytyt lääkevalmisteet ja lääkeneuvonnan turvaaminen. Verkkomyynnin järjestämisessä riittää vaikeuksia, kun myynnin halutaan olevan asiakkaalle luotettavaa. Myyntiin pitää liittyä neuvontaa, ja suomalaiselle asiakkaalle tuotetiedon tulee olla ymmärrettävää. Entä miten turvataan se, että lääkkeitä ei myydä esimerkiksi alaikäiselle, Holmalahti toteaa?

Lääkkeiden ulkomaiseen internetkauppaan sisältyy lääketurvaongelmia, kuten lääkeväärennöksiä. Lääkkeiden ostaminen netin kautta on varomatonta.
- Suurin osa verkon lääkemyyjistä on laittomia toimijoita. Verkkokaupoissa myytävät lääkkeet voivat olla varastettuja tai tuoteväärennöksiä, eikä niiden sisältö läheskään aina vastaa ilmoitettua, varoittaa Jussi Holmalahti.

Kun yksityishenkilö Suomessa tilaa lääkevalmisteen EU-alueelta postitse Suomeen, katsotaan tilaaja vastuulliseksi maahantuojaksi. Lain mukaan yksityishenkilön henkilökohtaiseen käyttöön ostaman tai tilaaman itsehoitolääkevalmisteen maahantuonti on sallittu, kun valmisteella on myyntilupa hankintamaassa, valmiste on hankittu lailliselta vähittäismyyjältä, ja lääkevalmiste on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön. Reseptilääkkeiden henkilökohtaisen maahantuonnin tulee perustua asianmukaiseen lääkemääräykseen. Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen (Eta) ulkopuolelta on kokonaan kielletty.

Suomalaisella apteekkien internetkaupan alalla toimii jo muutama pioneeri. Yksi on helsinkiläinen Munkkiniemen apteekki, jonka ApteekkiShop myy apteekin vapaankaupantuotteita, mutta ei siis lääkkeitä, internetin välityksellä.

Munkkiniemen apteekin apteekkari Markku Ylinen kertoo, että heidän keväällä 2008 tekemänsä asiakaskyselyn perusteella 340 vastaajasta reilu 70 % osti enemmän kuin viisi kertaa vuodessa tuotteita tai palveluita eri internetkaupoista. Reilu 80 % olisi ollut halukas tilaamaan myös lääkevalmisteita internetistä ja 45 % myös reseptilääkevalmisteita. Halukkaimpia lääketilaajia olisivat maaseudulla asuvat yli 30-vuotiaat.

kuuntelekuuntele Kesto 7'36"

 


Lähteet:

  • Lääkelaitos
  • Kuluttajavirasto
  • Tulli
  • Electronic Commerce Finland ry

Toimittaja: Anja Hiltunen

Haastateltavana:

  • Apteekkari Markku Ylinen, Munkkiniemen apteekki, Helsinki

19.8.2008
Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: