K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Kuva: Anne HeikkinenKohti suurempia tutkimusryhmiä

Kuopion yliopiston vararehtori Jukka Jurvelin patistaa rakentamaan suurempia tutkimusryhmiä.
- Se aika, että on professori, jolla on 1-2 väitöskirjatyöntekijää, ei ole minun nähdäkseni enää tätä päivää. Tällä tavalla tutkimuksen tuloksellisuus ei pärjää siinä kilpailussa mikä meitä odottaa ja on jo olemassa tällä hetkellä, sanoo Jurvelin, joka on
yliopiston hallinnossa tutkimuksesta vastaava vararehtori.
Hänen mukaansa iso tutkimusryhmä, jossa on 15-20 tutkijaa, on vaikuttavuudeltaan parempi kuin 5-7 pientä 2-3 hengen tutkimusryhmää.
- Yksi tavoite on rakentaa tällaisia isoja tutkimusryhmiä. Voisi ehkä puhua tutkimuslaboratorioista, jossa toimii useampi tutkimusryhmä yhteistyössä. Tähän suuntaan on kuljettava.

Kuopiossa tehty tutkimuksen arviointi antoi samansuuntaista palautetta.
- Osa tutkimusryhmistä perustaa jo toimintansa tähän ajatteluun, Jurvelin toteaa.

Kilpailu tutkimusrahoista on kovaa

 
  Vararehtori Jukka Jurvelin

Professori Jukka Jurvelin aloitti Kuopion yliopiston tutkimuksesta vastaavana vararehtorina elokuun alussa. Sitä ennen hän toimi fysiikan laitoksella varajohtajana ja luonnontieteellisen tiedekunnan varadekaanina.

Itä-Suomen yliopiston yksi neljästä suuresta tiedekunnasta on luonnon- ja metsätieteen tiedekunta.
- Kilpailu ulkopuolisesta rahasta kasvaa ja siinä kilpailussa meidän pitää pärjätä. Se tarkoittaa myös sitä, että meidän pitää päästä paremmin ulkomaalaiseen rahoitukseen. Suomalainen raha ei välttämättä riitä, sanoo Jurvelin.
- Tutkimuksen pitää olla aivan maailman huippua.

Jurvelin tietää mistä puhuu. Kuopion yliopiston fysiikan laitos hankkii 70 prosenttia tutkimusrahoituksesta yliopiston ulkopuolelta.
- Tilanne on samanlainen aika monella tieteenalalla, ei ainoastaan luonnontieteissä ja fysiikassa.

- Professorin tärkeimpiä tehtäviä on hankkia rahoitusta monien muiden tehtävien ohella. Pitkäjänteisen tutkimuksen rakentaminen, tutkimusryhmien kokoaminen, niiden vetäminen ja niille rahoituksen hankkiminen on suuri haaste. Rahoituksen hankkiminen onnistuu vain siinä tapauksessa, että tutkimus on kansainvälisesti korkeatasoista, linjaa Jurvelin.

Itä-Suomen yliopiston yksi neljästä suuresta tiedekunnasta on luonnon- ja metsätieteen tiedekunta.
- Tiedekunta on erinomaisen iso, siinä on paljon resursseja, sen johtaminen tulee aikanaan hyvin haasteelliseksi.
Suuri tiedekunta kahdella kampuksella luo mahdollisuuksi, mutta myös uhkia.
- Suuri mahdollisuus ja vahvuus on siinä, että metsätieteiden osaaminen, joka on erittäin korkeatasoista Joensuun yliopistossa, tulee yhteistyöhön luonnontieteellisen osaamisen kanssa Kuopion yliopistossa.
Meillä on paljon samanhenkisiä tutkimuskohteita, meillä on toisiamme tukevaa metodiikkaa, meillä on tieteellisiä menetelmiä ja tieteellistä osaamista. Kun nämä saadaan yhteen ja toisaalta kun koulutuksen puolella kyetään hyödyntämään osaaminen puolin ja toisin niin meistä tulee vahvoja.
- Uhkana tietysti kaksi erillistä kampusta, joilla ei ole ollut keskinäistä vuorovaikutusta eikä keskinäistä yhteistyötä. Jos näitä ei saada toimimaan, ei saavuteta niitä tavoitteita, joita Itä-Suomen yliopistolle on asetettu, Jurvelin toteaa.

kuuntelekuuntele Kesto 18'08"

 

 


 


Toimittaja: Kari Salmela

Haastateltavana:

  • Professori, vararehtori Jukka Jurvelin, Kuopion yliopisto

4.9.2008




Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: