K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Osuuskuntien liiketoiminnasta vähän tutkimusta

Satavuotias osuustoiminta voi Suomessa hyvin. Osuuskuntia löytyy suurten metsä-, vakuutus-, tuottaja- ja päivittäistavarakaupan yritysten taustalta.

- Liiketalouden näkökulmasta osuuskuntia on meillä tutkittu vähän, totesi KTT Eliisa Troberg Kuopion yliopiston järjestämässä osuustoimintatutkimuksen tapahtumassa.

 
  Tutkija, KTT Elisa Torberg

Troberg on yksi kolmesta tuoreen osuustoimintatutkimuksen suomalaisraportin kirjoittajasta.
Hänen lisäkseen raportin kirjoittajiin kuuluvat Panu Kalmi Kauppakorkeakoulusta ja Iiro Jussila Lappeenrannan Teknisestä korkeakoulusta. Troberg itse on Helsingin yliopistosta.

Suomessa on osuustoiminnalla vankat perinteet. Siitä kertoo edustava joukko suuryrityksiä, joilla on valtava merkitys koko kansantaloudelle.
Pankki- ja vakuutustoiminnassa OP-Pohjola -ryhmä, POP-pankit, Tapiola ja Lähivakuutus.
Kaupan alalla ovat Restel ja S-ryhmä, joilla markkinaosuus alkaa hipoa puolta maamme päivittäistavarakaupasta.
Teollisuus ja tuottajaosuuskuntia ovat mm. Metsäliitto, M-Real, Metsä-Tissue, Metsä-Botnia, Valio, Atria, HK Ruokatalo, Järvi-Suomen Portti ja Munakunta.

Osalla yrityksiä on osakeyhtiömuotoinen, konsernin nimeä kantava yhtiö, joka on myös pörssissä. Valta on kuitenkin tiukasti osuuskunnan käsissä.

Pitkistä perinteistä huolimatta osuustoiminnan bisnestutkimus laahaa meillä pahasti.
Osuustoiminnan tutkimus liiketalouden näkökulmasta on Torbergin mukaan lisääntynyt meillä viime aikoina.
- Esimerkiksi väitöskirjan tekijöitä on 2000-luvulla tullut lisää, heitä on nyt parisenkymmentä eri yliopistoissa eri tieteenaloilla. Kaikki eivät ole liiketalouden alalla, sanoo Troberg.

Osuuskuntayritykset ovat menestyneet erinomaisesti taouden suhdanteista huolimatta ja nyt alkaa Trobergin mukaan myös kauppatieteitä kiinnostaa, mikä on osuuskuntien menestyksen salaisuus.

- Esimerkiksi Lappeenrannan Teknisessä yliopistossa tehdään selvitystä siitä, mikä on näiden osuustoimintayritysten menestyksen taustalla, kertoo Troberg.

kuuntelekuuntele Kesto 11'05"
 

 


Katso myös:

Toimittaja: Kari Salmela

Haastateltavana:

  • Tutkija, KTT Elisa Torberg, Helsingin yliopisto

6.11.2008
Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: