K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Erilaisten homemikrobien yhteisvaikutukset voivat selittää osan homeiden terveyshaitoista

Rakennuksissa, joissa on kosteusvaurioita, esiintyy yleensä useita haitallisia mikrobilajeja, eli homeita ja bakteereja. Sosiaali- ja terveysministeriön sisäilmaohjeissa mainitaan neljä mikrobia, joiden läsnäolo viittaa siihen, että rakennuksessa on kosteusvaurio. Streptomyces californicus -bakteeri ja Stachybotrys chartarum -home ovat kaksi näistä indikaattorimikrobeista. Kumpikin pystyy jo yksinään aiheuttamaan tulehdusreaktioita ihmisissä.

 
  Tutkija Piia Markkanen

FM Piia Markkanen osoitti Kuopion yliopistolle tekemässään väitöstutkimuksessa, että kasvaessaan yhdessä nämä hometalomikrobit ovat haitallisempia kuin yksinään, ja elimistön puolustusjärjestelmä joutuu koville. Markkasen tulokset viittaavat siihen, että mikrobien välinen kilpailu lisää sellaisten haitallisten aineenvaihduntatuotteiden tuotantoa, jotka pystyvät horjuttamaan elimistön puolustuskykyä. Näiden uusien terveyshaittojen syntymekanismeista kertovien tulosten avulla ymmärretään paremmin, miksi rakennuksessa kasvava home on niin haitallista terveydelle.

Markkanen selvitti solukokein, miten Streptomyces californicus -bakteerin ja Stachybotrys chartarum -homeen haitalliset ominaisuudet muuttuivat niiden kasvaessa yhdessä. Mikrobeja kasvatettiin yhdessä ja erikseen, ja niiden vaikutuksia tutkittiin hiiren makrofageilla. Nämä elimistön puolustusjärjestelmän tärkeät solut taistelevat hengitysilman mukana tulevia epäpuhtauksia vastaan. Ihmisen makrofagit toimivat samalla tavoin.

Yhdessä kasvatettujen mikrobien itiöseos aiheutti puolustusjärjestelmän soluissa muun muassa voimakkaan oksidatiivisen stressin, joka on yhdistetty lukuisiin erilaisiin sairauksiin. Erikseen kasvaneista mikrobeista tehty itiöseos tai näiden mikrobien itiöt yksinään eivät aiheuttaneet vastaavia muutoksia yhtä pienillä annoksilla.

Tulokset viittaavat siihen, että mikrobien väliset yhteisvaikutukset voivat osittain selittää hometaloissa altistuneilla ihmisillä esiintyviä oireita ja sairauksia. Homevaurioituneissa rakennuksissa altistuneilla on havaittu muun muassa erilaisia hengitystieoireita ja -infektioita sekä lisääntynyt riski sairastua astmaan. Haitallisen altistumisen taustalla oleva mikrobikasvu on käytännössä aina mikrobien yhteiskasvua. Tutkimuksessa saatua tietoa voidaan tulevaisuudessa käyttää homeoireiston tarkempaan tunnistamiseen sekä sisäympäristön altisteiden haitallisuuden arviointiin. FM (väit.) Piia Markkasen väitöskirja Streptomyces californicus - ja Stachybotrys chartarum -mikrobien immunotoksiset vaikutukset - mikrobien yhteisvaikutusten rooli kuuluu ympäristötieteen alaan.

kuuntelekuuntele Kesto 4'19"
 


Toimittaja: Anja Hiltunen

Haastateltavana:

  • Tutkija Piia Markkanen, Kansanterveyslaitos

29.11.2008
Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: