K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Kuopioon huippuluokan laiteinvestointeja

Kuopion yliopistossa toimiva Biokeskus Kuopio (BCK) tekee kahden hankkeen rahoituksen turvin 2,1 miljoonana euron laitehankinnat verisuonitautien ja diabeteksen tutkimukseen.

Hankinnat ovat suurimpia sitten A.I.Virtanen instituutin käynnistymisen jälkeen.

Genomikeskukseen on hankittu Suomen toinen Sequenom-laitteisto kansantautien ja syöpäsairauksien geenitutkimukseen. Laitteistolla pystytään tekemään geneettisiä analyysejä laajoissa tutkimusaineistoissa.

- Kustannukset vähenevät ja laatu paranee, sanoi Biokeskus Kuopion johtaja, akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala.

Tautimallikeskukseen on hankittu angigrafialaitteistoa, mikä mahdollistaa uudenlaisen, tarkemman ja luotettavamman tavan selvittää sydän- ja verisuonisairauksien mekanismeja ja kehittää lääkegeeniä ja soluhoitoja.

Kuvantamiskeskukseen on hankittu uusi konsoli magneettikuvantamislaitteistoon. Uusi laitteisto mahdollistaa sairauksien uusien diagnoosimenetelmien kehittämisen, sairausmekanismien tutkimisen sekä hoito- ja lääketutkimukset.

Kuvantamiskeskukseen on hankittu myös konfokaalimikroskopialaitteistoa solutason tutkimuksiin. Konfokaalilaitteiston uudistaminen mahdollistaa solu- ja molekyylitasolla sairausmekanismien tutkimuksen ja hoitomuotojen kehittämisen.

Hankkeet ovat mukana kahdessa hiljattain käynnistyneessä Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) hankkeessa.

Hankkeita rahoittavat Itä-Suomen lääninhallituksen sivistysosaston lisäksi bioalan yritykset Ark Therapeutics Oy, Cerebricon Oy ja Medeia Therapeutics Oy, Kuopion yliopistollinen keskussairaala, Kuopion kaupunki sekä Karttulan, Leppävirran, Maaningan ja Siilinjärven kunnat.

Biokeskus Kuopiossa toimii tukitoimintoja varten viisi palveluyksikköä genomi-, geeninsiirto-, kuvantamis-, tautimalli- ja kantasolukeskus. Vuonna 2009 perustetaan uudet palveluyksiköt bioinformatiikkakeskus ja Joensuun yliopiston yhteyteen rakennebiologian tutkimuskeskus.

Biokeskus Kuopio on perustettu Kuopion yliopistoon vuonna 2007. Biokeskus Kuopioon kuuluu 33 tutkimusryhmää, joista kaksi toimii Joensuun yliopistossa. BCK:n tavoitteena on edistää yliopiston ja Kuopion seudun molekyylilääketieteen kansainvälistä kilpailukykyä, uusien teknologioiden käyttöönottoa ja tutkimustulosten hyödyntämistä sekä erityisesti bioalan yritystoimintaa. BCK on yksi kuudesta Biokeskus Suomen alaisista biokeskuksista. BCK on ainoa biokeskus, jossa on mukana myös yrityksiä.

 


Toimittaja: Kari Salmela

Haastateltavana:

  • Johtaja, akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala, Biokeskus Kuopio, Kuopion yliopisto

17.1.2008




Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: