K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

   
 
  Vararehtori Jussi Parkkinen
   

Itä-Suomen yliopistossa neljänneksi eniten tutkijakouluja

Joensuun ja Kuopion yliopistojen muodostamasta Itä-Suomen yliopistosta tulee maan neljänneksi suurin tutkijoiden kouluttaja tutkijakoulujen määrällä mitaten.

Itä-Suomen yliopisto koordinoi yhteensä 12 tutkijakoulua vuosina 2010-2013. Itä-Suomen yliopiston edelle menevät tutkijakoulujen määrissä vain Helsingin yliopisto sekä tulevat Turun yliopisto ja Aalto-yliopisto.
Opiskelijoiden keskuudessa tutkijakoulujen jatko-opiskelupaikoista on muodostunut haluttuja.

Joensuun yliopiston vararehtori Jussi Parkkisen mukaan tohtorin tutkintoon johtava tutkijakoulu on tiivistänyt väitöstutkimukseen menevää aikaa ja samalla nostanut tutkimuksen tasoa väitöstutkimuksissa.

Suomen akatemia pitää rahoittamiensa tutkijakoulujen vaatimukset korkealla.
- Ensimmäinen kriteeri on korkea tieteellinen taso. Sitten muita ovat toiminnan organisointi, hyvä ohjaus ja kansainväliset suhteet. Jatko-opiskelijoilla on oltava mahdollisuus päästä ulkomaille tutkimustyön aikana. Suomen sisällä on saman tai läheisen alan tutkijoihin oltava hyvät suhteet, sanoo Parkkinen.

Tutkijakoulujärjestelmä luotiin Suomeen 1995. Parkkisen mukaan järjestelmä on tiivistänyt väitöstutkimusta.
- Se on tehnyt väitöskirjatyöstä tavoitteellista. Ohjaajien rooli parantunut, summaa Parkkinen.

Suomen Akatemian ohjelmassa on kaikkiaan 110 tutkijakoulua, joissa on yhteensä 1600 tutkijakoulutettavan paikkaa. Itä-Suomen yliopiston koordinoimissa tutkijakouluissa väitöskirjaa tekee vuonna 2010 päätoimisesti 196 Suomen Akatemian rahoittamaa jatko-opiskelijaa. Itä-Suomen yliopisto on myös mukana useassa muun yliopiston koordinoimassa tutkijakoulussa.

kuuntelekuuntele Kesto 15'33"

 

 

 


Toimittaja: Kari Salmela
Kuva: Varpu Heiskanen

Haastateltavana:

  • Vararehtori Jussi Parkkinen, Joensuun yliopisto

17.3.2009
Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: