K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

 

 

 
   

Savonia-amk on hyvässä iskussa

Savonia-ammattikorkeakoulun lukuvuosi avattiin eilen positiivisissa merkeissä. Rehtori Veli-Matti Tolppi totesi avajaispuheessaan, että Savonian toiminta, talous ja laatu ovat kaikki nyt yhtä aikaa erinomaista tasoa.

Uusi lukuvuosi alkaa myös uudistuneen organisaation merkeissä. Viisi Savonian tulosaluetta sulautettiin kolmeksi osaamisalueeksi, jotka ovat nimeltään hyvinvointiosaaminen, liiketoiminta- ja kulttuuriosaaminen sekä teknologia- ja ympäristöosaaminen. Veli-Matti Tolppi kertoo, että organisaatiouudistuksessa on huomioitu myös alueen tarpeita perustamalla osaamiskeskittymiä, eli vahvuus- tai painopistealueita.
- Osaamiskeskittymät kokoavat tutkimus- ja opetushenkilöstön sekä opiskelijat yhteisiin kehitysprojekteihin ja ne verkottuvat aikaisempaa syvällisemmin työelämän kanssa, Tolppi toteaa.

Savonia-ammattikorkeakoulun osaamiskeskittymiksi on tunnistettu energia ja ympäristö, hyvinvointituotteet ja - palvelut, teollinen muotoilu, turvallinen elämä sekä yrittäjyys ja innovaatiot.

Rehtori Veli-Matti Tolppi on tyytyväinen laajentuvasta ja syvenevästä yhteistyöstä niin Kuopion yliopiston kuin Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulunkin kanssa. Tolpin mukaan Savonian ja Kuopion yliopiston Kampus-hanke Savilahdessa on edennyt määrätietoisesti.
- Parhaillaan alkaa olla selvillä tilojen neliömäärät ja niiden sijoittumispaikat. Vähitellen starttaa myös arkkitehtuurikilpailu, jossa 4-5 nimettyä ulkopuolista työryhmää kehittää kampusalueen toimintavaihtoehtoja ja ideoi rakennusten ulkonäköä. Savonian omaan käyttöön on tulossa n. 16 500 huoneistoneliötä.

Erityisesti Veli-Matti Tolppi on ilahtunut hammasklinikan rakentamisesta.
- Hammasklinikassa toimivat yliopiston alkava hammaslääkärikoulutus, meidän suuhygienistikoulutus sekä Kuopion kaupungin keskitetty hammasklinikkatoiminta sulassa sovussa. Tämä, jos mikä, on erinomainen osoitus innovatiivisuudesta ja eri toimijoiden sitoutumisesta yhteiseen päämäärään, Tolppi toteaa.

 

Puheenjohtaja Anssi Laine, toimitusjohtaja Matti Niiranen ja rehtori Veli-Matti Tolppi

Lisää potkua opintoihin

Savonia-ammattikorkeakoulun lukuvuoden avajaisissa puhunut Kuopion kauppakamarin toimitusjohtaja Matti Niiranen kiinnitti erityisesti huomiota nuorten opiskeluaikojen pituuteen.

Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaa 4,5 vuodessa alle puolet opiskelijoista. Yliopistotutkinnon puolestaan saa valmiiksi 5,5 vuodessa vain 3 opiskelijaa kymmenestä. Niirasen mukaan opiskelun tukemiseen tarvitaan uusia malleja.
- Voisiko vastaus löytyä esimerkiksi kesän aikaisesta, aiempaa tiiviimmästä opiskelusta esimerkiksi Kesäyliopiston kautta? Vähintäänkin ammattikorkeakoulujen pitäisi antaa opinnäytetöiden ohjausta myös kesällä.

Matti Niiranen näkee itäsuomalaisen yhteistyön tiivistämisen osana ammattikorkeakoulun tulevaisuutta.
- Kannattaa ottaa oppia Itä-Suomen yliopiston rakentamisesta ja ottaa aloite omiin käsiin. Näin saadaan luotua omat yhteistyön mallit, eikä olla ylhäältä saneltujen mallien varassa, Niiranen muistuttaa. Hänen mukaansa hammaslääketieteellisen koulutuksen uudelleen alkaminen on hyvä osoitus ammattikorkeakoulun ja yliopiston yhteistyön vahvuudesta.

Savonia-ammattikorkeakoulun lukuvuoden avajaisissa myönnettiin kaksi arvonimeä. Vararehtori Ulla Voutilaiselle luovutettiin opetusneuvoksen arvonimi ja ammattikasvatustarkastaja Maire Avennolle ammattikasvatusneuvoksen arvonimi.

Erityistunnustuksen erinomaisesta työstä 2009 sai laatupäällikkö Riitta Paasivuori. Tunnustus erinomaisesta toiminnasta myönnettiin kirjasto- ja tietopalveluille ja tasa-arvon edistämisen tunnustuspalkinto yliopettaja Irma Mikkoselle.

Vuoden opettajaksi nimettiin lehtori Eeva-Riitta Ylinen.

Haastateltavana seuraavassa ovat Savonia-ammattikorkeakoulun kuntayhtymän yhtymävaltuuston puheenjohtaja Anssi Laine ja rehtori Veli-Matti Tolppi.

kuuntele Kesto 6'32"
 


Toimittaja: Anne Heikkinen

Haastateltavana:

  • Puheenjohtaja Anssi Laine, Savonia-ammattikorkeakoulun kuntayhtymän yhtymävaltuusto
  • Rehtori Veli-Matti Tolppi, Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Toimitusjohtaja Matti Niiranen, Kuopion kauppakamari

15.9.2009

 
Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: