K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Lapset saavat liikaa kovaa rasvaa ja sokeria

 

 

 
  Ravitsemusterapeutti, tutkija Virpi Lindi
   

Tutkija Pipsa Kyttälä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta on selvittänyt suomalaisten lasten ruokavaliota ennen kouluikää. Tulokset kertovat tuttua sanomaa rasvan laadusta, liiallisen sokerin saannista sekä niukasta D- ja E-vitamiinien saannista.

Ravitsemuksella on keskeinen merkitys monien kansansairauksiemme, kuten tyypin 2 diabeteksen synnyssä. Ravitsemuksen kohdalla vanha sanonta "mitä nuorena oppii sen vanhana taitaa" pitää paikkansa, ja siksi lasten ravitsemukseen ja terveyden edistämineen satsataan voimakkaasti.

Kuopion yliopistossa pyritään hakemaan uusia keinoja lasten hyvän ravitsemuksen edistämiseen laajalla Lasten liikunta- ja ravitsemus-hankkeella. Tutkija, ravitsemusterapeutti Virpi Lindi kertoo, että tutkimushankkeeseen pyritään saamaan mukaan 500 kuopiolaista ekaluokkalaista. Tutkimuksessa selvitetään millainen on ekaluokkalaisten liikunnan ja ravitsemuksen tilanne tällä hetkellä ja onko tehostetulla elintapaohjauksella vaikutusta näihin tekijöihin.

 

 

 
  Elintarvike- ja ravitsemusasiantuntija Annika Marniemi ja tutkija Pipsa Kyttälä
   

Lasten ravitsemus kiinnostaa tutkijoiden ja vanhempien ohella myös markkinamiehiä. Elintarvike- ja ravitsemusasiantuntija Annikka Marniemi Suomen kuluttajaliitosta kertoo, että varsinkin runsaasti sokeria sisältävät mehut erottuvat kaupan hyllystä hieman kyseenalaisin keinoin. Yhtä lailla parannettavaa olisi muun muassa hampurilaisravintoloiden lapille kohdistetussa mainonnassa.

Kaiken kaikkiaan Suomen kuluttajaliiton mukaan lapsille markkinoidut tuotteet ovat ravitsemukselliselta laadultaan pääosin huonoja. Kuluttajaliitto onkin koonnut verkkosivuilleen materiaalia, joka helpottaa eri tuotteiden vertailemista ja ostopäätösten tekemistä. Sivusto löytyy osoitteesta www.kuluttajaliitto.fi.

kuunteleKesto 19'59"

 

 


Katso myös:

Suomen Kuluttajaliitto :: Lapset ja elintarvikemarkkinointi

Toimittaja: Anne Heikkinen

Haastateltavana:

  • Ravitsemusterapeutti, tutkija Virpi Lindi, Kuopion yliopisto
  • Tutkija Pipsa Kyttälä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
  • Elintarvike- ja ravitsemusasiantuntija Annikka Marniemi, Suomen kuluttajaliitto ry

26.9.2009

 
Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: