K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Digitaalinen ohjelma tunnistaa äänestäsi kuka olet

 
   

Muutama sana mikrofoniin, jota Joensuun yliopistolla kehitetty ohjelma tietokoneen kautta seuraa ja henkilö on tunnistettu jos hänen ääninäytteensä on ehditty rekisteröimään tietokantaan.
Siinä on lyhykäisyydessään ohjelma, jota Joensuussa kehitetään ja josta mm. poliisi on saanut jo hyviä kokemuksia.
Tutkijatohtori Tomi Kinnusen vetämä tutkimus on maailman huipputasoa tällä hetkellä. Kinnunen ryhmineen olikin yksi Suomen Akatemian tukemista Joensuun kampuksella.

Tomi Kinnunen näyttää ensi töikseen kuinka ohjelma toimii.
Hän lausuu muutamia lauseita mikrofoniin, josta on johdettu ääni pieneen sylimikroon. Äänentunnistusohjelma on käynnissä ja siltä meni noin kaksi sekuntia aikaa yhdistää Kinnusen ääni jo aiemmin syötettyyn äänirekisteriin, jossa oli kaikkiaan 80 näytettä.
-Jos rekisteri on suurempi, aikaa kuluu tietysti enemmän, kertoo Kinnunen.

Tomi Kinnusen tutkimus keskittyy automaattisen puhujantunnistuksen eli äänibiometriikan menetelmätutkimukseen.
Tällä ohjelmalla on sovelluksia muun muassa rikostutkinnassa, tulevaisuuden

 
Tutkijatohtori Tomi Kinnunen  
   

palvelusovelluksissa sekä turvallisuudessa.

Kinnunen ryhmineen tekee tutkimustyönsä yhteistyössä Singaporelaisen I2R-instituutin kanssa, joka on tällä hetkellä MIT:n Lincoln Labin ohella maailman johtava yksikkö älykkään informaatioteknologian alalla, erityisesti puheteknologiassa.

Joensuun yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen puheen- ja kuvankäsittelyn tutkimusryhmä on saanut aiemminkin tunnustusta kotimaassakin, sillä ryhmän johtaja Pasi Fränti on työskennellyt kuluvan vuoden Suomen Akatemian varttuneena tutkijana ja ollut laajentamassa ryhmän yhteistyökontakteja mm. Kiinan, Australian ja Singaporen suuntaan.

kuunteleKesto 15'26"

 

Merkittävä määrä tutkimusrahaa Joensuuhun

Tomi Kinnusen johtama puhetunnistusohjelman kehityshanke sai Suomen Akatemialta lähes 250 000 euroa. Samalla Kinnunen nimitettiin kolmeksi vuodeksi Akatemian tutkijatohtorin virkaan. Saman kokoisen rahoituksen ja myös tutkijatohtorin viran sai myös Matti Tedre. Hän tutkii tietotekniikan mahdollisuuksia kehitysmaissa.
Joensuun yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos sai syksyllä merkittävän määrän muutakin tutkimusrahoitusta.
Suomen Akatemia ja Tekes myönsivät kaikkiaan lähes kaksi miljoonaa euroa laitoksen eri hankkeisiin.

Tekes myönsi automaattisten kielenkäsittely- ja tiedon visualisointimenetelmien käyttön tutkimiseen 710.000 euroa. Tietojenkäsittelytieteen ja tilastotieteen laitoksen lisäksi
Suomen Akatemia myönsi nelivuotisen, 524.000 euron rahoituksen mm. internetin keskustelupalstojen seuraamiseen kehitettävän ohjelman tutkimustyöhän.
Hankkeeseen osallistuu tutkijoita Joensuun yliopiston lisäksi Tampereen teknillisestä yliopistosta, Tukholman yliopistosta, Itävallan Grazin teknillisestä yliopistosta, North-West yliopistosta Etelä-Afrikasta sekä Shanghai Jiao Tong yliopistosta Kiinasta.

 


Toimittaja: Kari Salmela

Haastateltavana:

  • Tutkijatohtori Tomi Kinnunen, Joensuun yliopisto

21.11.2009

 




Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: