K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Ohjelmoitu solukuolema tuhoaa haitallisia soluja

 
  Lääketieteen lisensiaatti Jonna Eeva
   

Elimistössä syntyy päivittäin miljardeja uusia soluja solunjakautumisen kautta. Olennaista on, että uusien solujen syntymä ja solujen kuolema on tasapainossa, jotta elimistön solumäärä pysyy tarkoituksenmukaisena.

Kun solu on muuttunut elimistölle tarpeettomaksi tai haitalliseksi sen pitäisi kuolla niin sanotusti ohjelmoidusti. Esimerkiksi syöpäsoluiksi muuntuneet tai virusten infektoimat solut eliminoituvat ohjelmoidulla solukuolemalla.

Ohjelmoidun solukuoleman mekanismeista väitellyt lääketieteen lisensiaatti Jonna Eeva kertoo, että ohjelmoitu solukuolema eli apoptoosi on geneettisesti säädeltyä. Jokaisessa solussa on valkuaisaineita eli proteiineja jotka säätelevät solun ohjelmoitua kuolemaa. Syöpäsoluissa proteiinien toiminta on häiriintynyttä, jolloin solu on menettänyt kykynsä toimia normaalisti.

Puutteellinen ohjelmoitu solukuolema voikin johtaa esimerkiksi syövän tai autoimmuunisairauden syntyyn.

Jonna Eevan tuore väitöstutkimus tuotti tietoa elimistön immuunijärjestelmään kuuluvien B-solujen ohjelmoidun solukuoleman mekanismeista. Tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi syöpähoitojen kehittämisessä.

Lääketieteen lisensiaatti Jonna Eeva työskentelee Kuopion yliopistollisessa sairaalassa sisätauteihin erikoistuvana lääkärinä. Hän kertoo, että kliinistä potilastyötä tekevän lääkärin ja uutta tietoa hakevan tutkijan työt käyvät hyvin yksiin. - Kliinisestä työstä on monesti hyötyä tutkijan uralle, sillä sieltä syntyy ongelmia joihin voidaan yrittää löytää ratkaisuja tutkimuksen avulla.

kuunteleKesto 4'23"


Filosofian maisteri, lääketieteen lisensiaatti Jonna Eevan kliinisen mikrobiologian ja immunologian alaan kuuluva väitöskirja Reseptorivälitteinen ohjelmoitu solukuolema B-soluissa tarkastettiin Kuopion yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa 13.11.2009.

 


Toimittaja: Anne Heikkinen

Haastateltavana:

  • Lääketieteen lisensiaatti Jonna Eeva

23.11.2009

 
Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: