K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Verenpaine: mikä kohoaa ja minne?

 
   

Korkea verenpaine on monelle tuttu riesa. Karkeasti arvioituna noin miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine. Ongelmallista on se, että verenpaine ei kohonneenakaan oikeastaan tunnu miltään, se voidaan todeta vain verenpainemittarilla.

Verenpaineen katsotaan olevan normaali kun se on alle 130/85 mmHg. Isompi luku on systolinen eli yläpaine, joka ilmoittaa valtimon sisällä olevan paineen sydämen supistuksen aikana. Pienempi luku on diastolinen eli alapaine. Se ilmoittaa paineen sydämen lepovaiheen aikana. Verenpaine on koholla kun se on 140/90 tai enemmän.

Mutta mitä verenpaine käytännössä on? Ylilääkäri Seppo Lehto Kuopion yliopistollisesta sairaalasta vastaa.
- Verenpaine tulee siitä, kuinka paljon sydän pumppaa verta isoihin valtimoihin minuutissa. Verenpaine on myös riippuvainen sitä, millaista vastusta vastaan sydän joutuu taistelemaan verisuonissa.

  Kuva: Anne Heikkinen
  Ylilääkäri Seppo Lehto (arkistokuva)
   

- Ihmisen verenpainetasot muuttuvat iän myötä. Systolinen paine kohoaa 80 ikävuoteen saakka ja diastolinen paine noin 60 ikävuoteen asti. Yksilölliset erot verenpainetasossa johtuvat perimästä sekä muista tekijöistä, kuten elintavoista, Seppo Lehto kertoo.

Kohonnut verenpaine on yksi tärkeimmistä sepelvaltimotaudin riskitekijöistä ja tärkein aivohalvausten vaaratekijä.
- Näiden lisäksi korkea verenpaine vahingoittaa muutakin verenkiertoelimistöä sekä munuaisia ja silmiä, Lehto muistuttaa.

Verenpainetta kohottavat tutut tekijät eli tupakointi, runsas alkoholin käyttö, epäterveellinen ravinto sekä vähäinen liikunta. Verenpaineeseen vaikuttavat myös psyykkiset ja sosiaaliset tekijät, kuten esimerkiksi stressi.

Ylilääkäri Seppo Lehto toivoo, että jokainen suomalainen olisi tietoinen omasta verenpainetasostaan.
- Minusta jo kouluajoista lähtien tätä asiaa pitäisi seurata ja kohonneen verenpaineen vaarat tiedostaa. Jos verenpaine nousee, niin asiaan pitää suhtautua huolella ja harkita oman lääkärin kanssa esimerkiksi verenpainetta alentavaa lääkitystä. Elintavoilla on suuri verenpaineen kohoamista ehkäisevä merkitys, siksi niihin tulisikin kiinnittää entistä enemmän huomiota, Lehto toteaa.

kuunteleKesto 4'55"

 


Toimittaja: Anne Heikkinen

Haastateltavana:

  • Ylilääkäri Seppo Lehto, Kuopion yliopistollinen sairaala

11.12.2009

 




Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: