Liiketalouden perustutkinto: Perusosaaja hallitsee kokonaisuudet

Toisen asteen koulutuksen liiketalouden opintoja voi kutsua ajokortiksi työelämään ja liiketalouden perusosaajaa kokonaisuuksien hallitsijaksi. Liiketalouden koulutusohjelman suorittaneet merkonomit ja datanomit voivat toimia monentyyppisissä työtehtävissä työelämässä.

Talousasioiden taitamisen lisäksi liiketalouden osaajalla on oltava "sosiaalista älykkyyttä" - mitä se on?

 

» Liiketalouden perustutkinto, ammattiesittelyn etusivu

» Ammattiesittelysarjan etusivu


Liiketalouden perusosaaja hallitsee kokonaisuudet

Toisen asteen koulutuksen liiketalouden opintoja voi kutsua ajokortiksi työelämään, toteaa lehtori Risto Alikoski Savon ammatti- ja aikuisopistosta.

Liiketalouden perustutkinnon asiakaspalvelun ja markkinoinnin koulutusohjelmasta valmistuu merkonomeja pääasiassa kaupan eri työtehtäviin. Taloushallinnon koulutusohjelmasta valmistuu merkonomeja muun muassa tilitoimistotehtäviin. Kumpikin koulutusohjelma antaa myös valmiuksia toimia yrittäjänä. Toimistoalan koulutusohjelman suorittaneet työskentelevät erilaisissa virastoissa ja toimistoissa.

Jos merkonomin koulutus on erinomainen peruskoulutus monenlaisiin ammatteihin, niin myös datanomin tietotekniikan perustutkinto antaa valmiudet monentyyppisiin tietotekniikan tukitehtäviin ja kaupan palvelukseen atk-laitteiden ja –ohjelmien myyjänä, kertoo lehtori Heikki Vänskä Savon ammatti- ja aikuisopistosta

Liiketalouden osaajaa ammattitaito on paitsi alan hallintaa ja samalla vaihtuvien tilanteiden hallintaa. Alalla vaadittavaa ammattitaitoa voisi kokonaisuutena kutsua ”sosiaaliseksi älykkyydeksi”.

kuuntele Kesto: 6'30"

 

Liiketalouden perustutkinnon ammattitaitoa kerätään teoriaopinnoilla ja kolmannen opintovuoden aikana harjoitusyritystoiminnalla, jossa simuloidaan oikeaa yritystä opiskelijoiden pyörittämässä yrityksessä. Harjoitusyritystoimintaa on oppilaitoksissa maailmanlaajuisesti. Harjoitusyritykset myös kilpailevat keskenään valtakunnallisesti ja kansainvälisesti harjoitusyritysmessuilla. Suunnitteilla on myös mannertenvälisiä messuja. Messut vastaavat ammattitaidon Skills- eli Taitaja-kilpailuja.

Datanomiopiskelijat harjoittelevat atk-laboratoriossa laitteiden ja ohjelmien asentamista.

kuuntele Kesto: 10'51"

 

Opintoihin kuuluvat myös työssäoppimisjaksot ja ammattiosaamisen näytöt, joissa arviointikohteena on koko toimintoketju eli työtehtävän kokonaisuus.

kuuntele Kesto: 3'11"

 

Itäisessä Suomessa kaupan palveluksessa tarvitaan nykyisin paljon venäjän kielen taitoja, joten Savon ammatti- ja aikuisopistossa voi myös opiskella venäjää ja yksinkertaisia palvelutilanteita venäjäksi.

Opiskelua voi harjoittaa nykyisin monella tavalla, voi esimerkiksi suorittaa opintoja lukion rinnalla tai suorittaa kaksoistutkinnon, Alikoski ja Vänskä muistuttavat. Keväästä 2008 alkaen liiketalouden ja tietotekniikan opintoihin tullaan Kuopiossa valintakokeen kautta.

Merkonomien ja datanomien jatko-opintomahdollisuudet ovat monipuoliset muun muassa Savonia-ammattikorkeakoulussa sekä alan yliopistoissa että kauppakorkeakouluissa. Sekä merkonomeilla että datanomeilla on Savossa hyvä työllistymistilanne.

Savon ammatti- ja aikuisopiston remontin myötä saatavat uudet tilat kohentavat muun muassa datanomien opiskelumahdollisuuksia.

kuuntele Kesto: 11'17"


Toimittaja: Anja Hiltunen

Haastateltavat:

  • Lehtori Risto Alikoski, Savon ammatti- ja aikuisopisto
  • Lehtori Heikki Vänskä, Savon ammatti- ja aikuisopisto

» Liiketalouden perustutkinto, ammattiesittelyn etusivu

» Ammattiesittelysarjan etusivu

Footer