Liiketalouden perustutkinto: Myyjä on moniosaaja

Toisen asteen koulutuksen liiketalouden opintoja voi kutsua ajokortiksi työelämään ja liiketalouden perusosaajaa kokonaisuuksien hallitsijaksi. Liiketalouden koulutusohjelman suorittaneet merkonomit ja datanomit voivat toimia monentyyppisissä työtehtävissä työelämässä.

Talousasioiden taitamisen lisäksi liiketalouden osaajalla on oltava "sosiaalista älykkyyttä" - mitä se on?

 

» Liiketalouden perustutkinto, ammattiesittelyn etusivu

» Ammattiesittelysarjan etusivu

 


Myyjä on moniosaaja

Osastopäällikkö Tuula Väli-Tainiolla Anttila Oy:n Kuopion tavaratalosta on vakaa näkemys myyjältä vaadittavista taidoista. Myyjä on nykyisin paitsi asiakaspalvelija myös moniosaaja, hän toteaa. Myyjällä on oltava muun muassa kattava tuotetuntemus koko tavaratalon tuotevalikoimasta.

Myyjältä vaaditaan pelisilmää palvella asiakkaita silloinkin, kun kentällä on monta rautaa tulessa yhtä aikaa. Myyjän ominaisuuksiin Väli-Tainio lisää tärkeimpänä sosiaalisuuden sekä iloisen mielen, positiivisen elämänasenteen ja aidon halun palvella asiakasta, kuunnella asiakkaan tarpeita ja etsiä sopivin vaihtoehto tarjolla olevista tuotteista.

Myyjän työ on usein vuorotyötä. Aamuvuoro alkaa esimerkiksi Anttilan tavaratalossa kello 7 ja iltavuoro loppuu 21.15. Aamuisin puretaan tavaralähetyksiä ja laitetaan tuotteita esille. Kello 11 jälkeen alkaa yleensä kiireisin aika asiakaspalvelussa ja kassatyöskentelyssä.

– Myyjä on myös merkittävä tuloksentekijä yrityksessä. Tiimityötaitoja tarvitaan, koska tulosta tehdään yhdessä. Myyjältä vaaditaan nykyisin kannattavan kaupan ymmärtämistä, eli hän tietää, miten tehdään tuotollista kauppaa. Kaikkien myyjien on osattava visuaalinen esille laitto, myynti, tuotto-ajattelu, varaston hallinta, hävikki ja inventaariot sekä huolellinen kassatyöskentely, Tuula Väli-Tainio kertoo.

Myyjä ei periaatteessa ole koskaan valmis. Tuotetuntemuksessa on opittavaa jatkuvasti, Väli-Tainio toteaa. K-kauppaketju kouluttaa työntekijöitään itse, ja koulutuksia järjestävät myös muun muassa tavarantoimittajat. Sisäisten koulutusten avulla voi edetä urallaan.

– Suoraan koulutuksesta tuleva ei vielä ole valmis myyjä, mutta kun nuori osaa sanoa päivää, kiitos ja hei sekä omaa positiivisen palveluasenteen, niin siitä se ura lähtee.

kuuntele Kesto: 4'37"

 


Toimittaja: Anja Hiltunen

Haastateltavat:

  • Osastopäällikkö Tuula Väli-Tainio, Anttila Oy

» Liiketalouden perustutkinto, ammattiesittelyn etusivu

» Ammattiesittelysarjan etusivu

Footer