Liiketalouden perustutkinto: Yritysmyynnissä saa osoittaa kyntensä

Toisen asteen koulutuksen liiketalouden opintoja voi kutsua ajokortiksi työelämään ja liiketalouden perusosaajaa kokonaisuuksien hallitsijaksi. Liiketalouden koulutusohjelman suorittaneet merkonomit ja datanomit voivat toimia monentyyppisissä työtehtävissä työelämässä.

Talousasioiden taitamisen lisäksi liiketalouden osaajalla on oltava "sosiaalista älykkyyttä" - mitä se on?

 

» Liiketalouden perustutkinto, ammattiesittelyn etusivu

» Ammattiesittelysarjan etusivu

 


Yritysmyynnissä saa osoittaa kyntensä

Joonas Jokilinna opiskelee toista vuotta Savon ammatti- ja aikuisopiston asiakaspalvelun ja myynnin koulutusohjelmassa asiakkuuksien hoito -opintopolkua. Siinä kaupantekokumppanit ovat yrityksiä, eli yritys myy palvelujaan ja tuotteitaan toisille yrityksille.

Periaatteessa mikä tahansa yritys voi olla sekä kuluttajamyyntiä että yritysmyyntiä eli business to business -myyntiä harjoittava yritys. Tyypillisenä esimerkkinä ovat matkapuhelimia myyvät yritykset.
– Koulutuksessa opitaan muun muassa kuinka mahdollisia asiakasyrityksiä lähestytään ja hankitaan ja kuinka asiakkaat pidetään, Jokilinna kertoo.

Business to business -myynti kiinnostaa Jokilinnaa, koska siinä pääsee ratkaisemaan oikeasti yritysasiakkaan ongelmia, ja jokainen yritysasiakas on myyjälle henkilökohtainen asiakas.

Jokilinna on hankkinut työkokemusta työssäoppimispaikoissa miestenvaateliikkeessä ja musiikkiliikkeessä.

– Niissäkin on saanut kokemusta ratkaisumyynnistä, eli on saanut selvittää asiakkaan ongelman. Musiikkipuolella asiakassuhteet ovat myös yleensä jatkuvia, eli eväitä sai pitkiin asiakassuhteisiin ja asiakkaan pitämiseen.

Koulutuksessa on nykyisin paljon työssäoppimista, mikä Jokilinnan mielestä on hyvä. Työ opitaan parhaiten aidossa ympäristössä. Siellä pääsee myös näyttämään oikeasti sen, mitä osaa.

Jokilinnalla on valmiit suunnitelmat tulevasta työstään. Valmistuttuaan hän ryhtyy yrittäjäksi Ruotsissa asuvan serkkunsa kanssa. Web design -alan yrityksessä Jokilinna hoitaa markkinoinnin ja serkku suunnittelun.

Koulutuksesta on saanut hyvät eväät oman yrityksen perustamiseen ja pyörittämiseen, Jokilinna kokee. Liiketalouden koulutus on yrittäjälle tarpeen.

Business to business -myynnissä vaaditaan hyviä neuvottelutaitoja. Tietynlainen suostuttelutaitokin on eduksi, mutta pitää osata joustaa myyntitilanteessa molempiin suuntiin, sekä tarjota asiakkaalle oikeanlaisia tuotteita. Vahva kielitaito on suuri etu liike-elämässä. Joonas Jokilinna hallitsee erittäin hyvin ruotsin ja englannin, ja saksakin sujuu.

kuuntele Kesto: 6'24"

 


Toimittaja: Anja Hiltunen

Haastateltavat:

  • Opiskelija Joonas Jokilinna

» Liiketalouden perustutkinto, ammattiesittelyn etusivu

» Ammattiesittelysarjan etusivu

Footer